Alternativele lui Pep Guardiola după accidentarea lui Sergio Aguero

Gabriel Jesus, Raheem Sterling şi Leroy Sane vor avea dificila misiune de a-l înlocui pe Sergio Aguero la Manchester City în următoarele săptămâni

Raheem Sterling, Leroy Sane, Fernandinho (Manchester City)
29 septembrie 2017

Perioada de indisponibilitate a lui Sergio Aguero nu a fost pentru moment confirmată oficial de Manchester City, însă este cert că atacantul argentinian nu va putea reveni pe teren în următoarele 6-8 săptămâni ca urmare a accidentului rutier în care a fost implicat la Amsterdam. Absenţa lui Sergio Aguero va reprezenta cu siguranţă o lovitură grea pentru liderul din clasamentul Premier League, iar antrenorul Pep Guardiola va trebui să gestioneze această situaţie într-o perioadă în care Manchester City va avea de abordat meciuri dificile la nivelul campionatului, precum duelurile cu Chelsea şi Arsenal, respectiv dubla confruntare cu Napoli în faza grupelor din UEFA Champions League. Fără Sergio Aguero, iată cei trei jucători care vor avea dificila sarcină de a compensa absenţa golgheterului argentinian:

Gabriel Jesus

Responsabilitatea imediată îi va reveni lui Gabriel Jesus, care va prelua rolul de atacant central. Jucătorul brazilian a început stagiunea într-o manieră pozitivă, într-un parteneriat productiv alături de Aguero, ceea cea a contribuit decisiv la opt victorii ale lui Manchester City din primele nouă meciuri disputate în acest sezon.

Totuşi, atacantul în vârstă de 20 de ani a fost odihnit la partida câştigată cu scorul de 5-0 contra celor de la Crystal Palace, iar apoi a fost schimbat din timp în succesul înregistrat la mijlocul săptămânii în UEFA Champions League cu Şahtior Doneţk, unde însuşi jucătorul brazilian a recunoscut că a avut o prestaţie modestă.

Per total bilanţul general al lui Gabriel Jesus, de la venirea lui la Manchester City în luna ianuarie, este unul foarte bun, cu 12 goluri din 19 apariţii şi cinci pase de gol. Pep Guardiola chiar i-a oferit tânărul vârf ocazia de a evolua ca titular în detrimentul lui Sergio Aguero imediat după transferul său, însă o accidentare a lui Gabriel a dus la revenirea atacantului argentinian în primul 11, pentru ca apoi ambii să îşi facă loc de cele mai multe ori în formaţia de start a “cetăţenilor”.

Gabriel Jesus a continuat seria pozitivă şi în acest sezon, cu cinci goluri din opt partide, iar Manchester City va urmări cu emoţii confruntările echipei naţionale a Braziliei cu Bolivia şi Chile, în speranţa ca jucătorul său să treacă cu bine din punct de vedere fizic peste aceste meciuri şi să revină pe Etihad Stadium apt de joc.

Raheem Sterling

Pep Guardiola l-a mutat pe internaţionalul englez într-o poziţie mai centrală în acest sezon, iar până acum ideea tehnicianului spaniol pare a fi extrem de inspirată, având în vedere evoluţiile pozitive ale lui Sterling. Jucând în spatele cuplului Gabriel-Aguero sau în spatele unui atacant central l-a ajutat pe fotbalistul englez, spre deosebire de evoluţiile sale din perioada în care era folosit în bandă. Raheem Sterling a reuşit astfel să înscrie la fiecare dintre ultimele patru apariţii în Premier League şi are un total de şase goluri, ceea ce reprezintă mai bine de jumătate din cea mai bună performanţă a lui pe durata unui sezon întreg, anume 11 goluri. Iar o parte dintre reuşite s-au dovedit a fi cu adevărat importante, precum golul decisiv marcat în ultimul minut contra lui Bournemouth, sau execuţia prin care Manchester City a salvat un punct din confruntarea cu Everton.

Lipsa de eficienţă în faţa porţii a fost încă de la început considerată a fi pricipala slăbiciune a lui Raheem Sterling, dar jucătorul în vârstă de 22 de ani pare a se fi îmbunătăţit la acest capitol, astfel că Pep Guardiola se va baza şi pe el pentru a continua seria de goluri, în absenţa lui Sergio Aguero.

Leroy Sane

Pep Guardiola a spus despre atacantul german că nu a evideţiat o formă bună de-a lungul perioadei de pregătire înainte de startul sezonului, însă cu siguranţă tehnicianul spaniol are motive să fie mulţumit de progresul său din ultima perioadă. Jucătorul de bandă al lui Manchester City şi-a trecut în cont cinci goluri şi două pase decisive în nouă apariţii, însă a impresionat cu adevărat mai ales în ultimele săptămâni. Leroy Sane a reuşit o dublă în ultima parte a victoriei contra celor de la Liverpool, scor 5-0, pentru ca apoi să repete performanţa şi în confruntarea cu West Brom din Cupa Ligii Angliei, în care a fost desemnat cel mai bun om de pe teren. Internaţionalul german a înscris inclusiv contra lui Crystal Palace, reuşind să deschidă scorul şi să faciliteze astfel misiunea lui City în repriza secundă.

Jucătorul în vârstă de 21 de ani şi-a demonstrat potenţialul imens inclusiv printr-o serie de evoluţii individuale foarte bune şi în finalul stagiunii anterioare, iar acum pare să revină la forma excelentă, astfel că Pep Guardiola va putea foarte probabil să îi ofere mai multe responsabilităţi şi mai multe minute odată cu accidentarea lui Sergio Aguero, o oportunitate de care Leroy Sane va încerca să profite în tentativa de a-l convinge pe selecţionerul Joachim Low de faptul că merită un loc în lotul echipei naţionale a Germaniei pentru Campionatul Mondial din 2018.