Analiză financiară – şase transferuri dezastruoase pentru FC Barcelona

Analiza financiară a pierderilor suferite de FC Barcelona după transferurile lui Ibrahimovic, Hleb, Caceres, Chygrynskiy, Henrique şi Keirrison

Zlatan Ibrahimovic, FC Barcelona
8 iunie 2011

Cel putin 43.5 milioane de euro a pierdut FC Barcelona in urma transferurilor lui Zlatan Ibrahimovic, Dmytro Chygrynskiy si Martin Caceres si inca cel putin 17 milioane de euro raman de amortizat in contul transferurilor lui Hleb,Keirrison si Henrique, conform unei analize publicate astazi de cotidianul catalan La Vanguardia.

Clubul a recunoscut ca a pierdut 37.2 milioane de euro in urma transferului lui Ibrahimovic. In momentul vanzarii la Milan, Barcelona mai avea de amortizat patru ani din contractul jucatorului, adica 55.9 milioane euro din cele 69.9 cat a costat. Pretul de vanzare la AC Milan este de 24 de milioane, deci rezulta o pierdere directa de 31.9 milioane, la care se adauga comisionul platit agentului Mino Raiola, 5.3 milioane.

Chygrynskiy a fost cumparat cu 25 de milioane euro si a fost vandut dupa un an cu 15 milioane desi valoarea amortizarii investitiei era de 20 de milioane. La pierderea de 5 milioane se adauga, fireste, comisionul platit agentului.

O situatie asemanatoare s-a petrecut in cazul lui Martin Caceres, cumparat cu 17 milioane de la Villarreal si vandut in cele din urma la Sevilla cu 3 milioane, cand amortizarea transferului sau ar fi costat in mod normal 4.24 milioane. Plus intermediari.

Ceilalti trei jucatori sunt inca sub contract cu Barcelona, deci exista posibilitatea amortizarii investitiei, suma cifrata momentan la 17.45 milioane euro. Pe Hlebeste insa foarte putin probabil sa se recupereze ceva bani avand in vedere ca mai are un singur an de contract cu Barcelona, s-a operat in luna mai si va pierde intregul intersezon. Henrique mai are doi ani de contract cu formatia catalana, Keirrison trei.

Pierderile rezultate din cele sase transferuri nu se opresc aici. Bielorusul Alexander Hleb a venit la Barcelona in urma cu trei ani, in primul mandat al lui Guardiola, si a jucat sporadic in acel sezon. A fost ulterior imprumutat la Stuttgart si Birmingham City, dar clubul catalan a continuat sa ii plateasca o parte din contract. De exemplu in sezonul recent incheiat Barcelona a pus 25% din bani, adica 1 milion de euro. La fel s-a intamplat si in cazul lui Caceres, caruia catalanii i-au platit 10% din salariu, adica 300.000 de euro.

In mod asemanator, Barcelona plateste anual o parte din contractele lui Henrique si Keirrison, jucatori care nici macar nu au apucat sa debuteze in mod oficial pentru echipa blaugrana. Henrique a fost apreciat in anul petrecut la Leverkusen si in cei doi de la Racing santander, in schimb Keirrison nu a reusit sa se impuna la niciunul din cluburile unde a fost imprumutat (Benfica, Fiorentina, Santos), astfel ca Barcelona va ramane cel mai probabil cu gaura de 15.5 milioane.

Conform calculelor facute de jurnalistii de la La Vanguardia, valoarea totala a celor sase transferuri se ridica la 151.2 milioane euro, din care au fost recuperate pana acum doar 42 de milioane. Asadar o gaura in bugetul clubului de 109,2 milioane euro care ar fi putut acoperi fara probleme toate transferurile vizate in aceasta vara.