Cei mai importanţi jucători aduşi de Liverpool în perioada de transferuri din iarnă

Philippe Coutinho, Luis Suarez sau Robbie Fowler sunt doar câţiva dintre cei mai importanţi oameni aduşi de Liverpool în perioada de transferuri de iarnă

Philippe Coutinho, Liverpool
3 ianuarie 2018

Liverpool a oficializat recent transferul lui Virgil van Dijk de la Southampton şi va spera ca aducerea fundaşului olandez în vârstă de 26 de ani să contribuie decisiv la o defensivă mult mai solidă în a doua parte a stagiunii, după o primă parte a sezonului în care oamenii lui Jurgen Klopp au pierdut puncte importante în clasamentul Premier League ca urmare a numeroaselor erori şi goluri primite (aproape dublul numărului de goluri primite de liderul Manchester City după 22 de etape). Dincolo de aşteptările foarte mari, transferul răsunător al lui Virgil van Dijk se încadrează pe lista jucătorilor de renume aduşi de Liverpool de-a lungul timpului în perioada de transferuri din ianuarie.

Iată o listă cu cei mai imporaţi cinci jucători aduşi de gruparea de pe Anfield în cursul campaniei de mercato de iarnă:

1. Philippe Coutinho

Când Liverpool a oficializat transferul jucătorului în vârstă de 20 de ani de la Inter Milan în ianuarie 2013, talentatul brazilian venea pe Anfield cu intenţia declarată de a “juca cel mai bun fotbal şi de a contribui pe teren la succesele echipei.” La cinci ani distanţă de acel moment, Philippe Coutinho poate spune că şi-a menţinut promisiunea, cel puţin la nivel individual, devenind unul dintre cei mai apreciaţi atacanţi din Europa. Un om de bază în echipa gândită de antrenorul Jurgen Klopp, creativitatea şi viteza de joc a talentatului brazilian s-au dovedit absolut necesare în tentativa lui Liverpool de a se lupta cu celelalte forţe ale campionatului englez, precum şi cu cele mai importante echipe ale Europei în UEFA Champions League. Graţie golurilor sale şi a stilului de joc spectaculos, Philippe Coutinho a devenit rapid unul dintre preferaţii fanilor, însă evoluţiile sale impresionante au atras de asemenea atenţia altor cluburi de top, precum FC Barcelona, care nu a renunţat la ideea de a-l transfera pe jucător în viitorul apropiat.

2. Luis Suarez

Luis Suarez i-a încântat încă din start pe fanii lui Liverpool şi a devenit unul dintre cei mai buni jucători din lume de-a lungul celor trei ani şi jumătate petrecuţi pe Anfield în celebrul tricou cu numărul 7. Adus de la Ajax în ultima zi a perioadei de transferuri din ianuarie 2011, Luis Suarez s-a impus rapid în echipa antrenată de Kenny Dalglish, iar bilanţul său s-a îmbunătăţit constant de-a lungul perioadei petrecute la Liverpool, culminând cu cele 31 de goluri în 37 de meciuri disputate în toate competiţiile stagiunii 2013/2014, în care “Cormoranii” au fost foarte aproape de câştigarea titlului. Însă golurile sale au reprezentat doar o parte din contribuţia imensă care l-au făcut să devină unul dintre preferaţii fanilor de pe Anfield. Calităţile sale tehnice, colaborate cu determinarea, agresivitatea şi disponibilitatea la efort au făcut ca Luis Suarez să fie aplaudat la scenă deschisă cu fiecare ocazie.

3. Robbie Fowler

“Nu pot să cred că se întâmplă cu adevărat din nou.” – explica un entuziasmat Robbie Fowler despre posibilitatea de a evolua pentru a doua oară în tricoul celor de la Liverpool, după transferul său în ianuarie 2006. Crescut la academia lui Liverpool, Robbie Fowler s-a consacrat ca unul dintre cei mai letali atacanţi de-a lungul primei perioade pe Anfield, între 1993 şi 2001, pentru ca apoi să aibă parte de o primire spectaculoasă la revenirea sa în 2016. Atacantul englez a marcat de 12 ori de-a lungul unui sezon şi jumătate petrecut sub comanda lui Rafael Benitez, ducând astfel totalul său de goluri la 183 în 369 partide pentru Liverpool.

4. Jari Litmanen

Talentatul playmaker s-a făcut remarcat în panorama fotbalului internaţional când l-a înlocuit pe Dennis Bergkamp în echipa lui Ajax Amsterdam care câştiga trei titluri consecutive şi învingea pe AC Milan în finala UEFA Champions League din 1995, sub comanda tehnicianului Louis van Gaal. Jucătorul finlandez l-a urmat apoi pe Van Gaal la Barcelona, însă perioada petrecută de el pe Camp Nou a fost caracterizată de probleme medicale ce i-au afectat randamentul. Antrenorul celor de la Liverpool, Gerard Houllier, a insistat pentru transferul lui Jary Litmanen, adus liber de contract de la Barcelona în ianuarie 2001, declarând că “este unul dintre cele mai importante transferuri pe care le-am făcut.” Finlandezul a făcut parte din echipa lui Liverpool care câştiga League Cup, FA Cup şi Cupa UEFA în stagiunea 2001. După două sezoane petrecute pe Anfield, Jari Litmanen a revenit la Ajax.

5. Daniel Agger

Evoluţiile lui Daniel Agger pentru Brondby l-au adus în atenţia multor cluburi de top din Europa, însă Liverpool a fost cea care a câştigat duelul pentru semnătura fundaşului central danez, al cărui contract pe Anfield a fost oficializat în ianuarie 2006: “Daniel va deveni unul dintre cei mai buni fundaşi centrali din Anglia, sunt convins de acest lucru.” – declara antrenorul lui Liverpool, Rafael Benitez, cu ocazia prezentării jucătorului în vârstă de 21 de ani. Cu o contribuţie solidă pe plan defensiv, însă şi o abilitate a balonului care i-a permis să se implice inclusiv în jocul ofensiv al echipei, Daniel Agger şi-a câştigat renumele unui apărător important, reuşind să câştige alături de Liverpool Cupa Ligii Angliei în stagiunea 2012. După 232 de apariţii în tricoul “Cormoranilor”, Agger a revenit la Brondby în 2014.