Pentru prima oară în istorie două țări au organizat împreună turneul final al Campionatului European de Fotbal, chiar dacă mai fuseseră candidaturi comune în trecut. EURO 2000 a fost atribuit Belgiei și Olandei, care au primit organizarea turneului final în dauna candidaturilor separate ale Spaniei și Austriei, iar aceasta a fost singura notate în raport cu ediția precedentă. Formatul competiției a rămas identic, inclusiv regula golului de aur care decisese finala din 1996 și care avea să decidă și rezultatul actualei ediții, reușita lui David Trezeguet din minutul 103 al finalei cu Italia oferind Franței al doilea său titlu european.
Particularitățile turneului final EURO 2000
Olanda și Belgia au pus la dispoziție câte patru stadioane, trei dintre ele cu o capacitate de aproximativ 50.000 de locuri iar celelalte cinci cu aproximativ 30.000. Meciul de deschidere s-a jucat pe stadionul King Baudouin Stadium, reconstruit pe fundamentul fostului Heysel Stadium care a rămas în istorie sub numele "Dezastrul de pe Heysel" pentru evenimentele tragice petrecute la finala Cupei Campionilor Europeni 1985 dintre Juventus și Liverpool care s-au soldat cu decesul a 39 de fani ai campioanei Italiei.
După trei ediții liniștite în Suedia, Germania și Franța, huliganismul a redevenit o precupare pentru EURO 2000, fiind un fenomen la modă în Olanda, mai ales între fanii echipelor rivale Ajax Amsterdam și Feyenoord Rotterdam. În cele din urmă evenimente de violență s-au petrecut la acest turneu final dar nu în Olanda ci în Belgia, în jurul meciului din grupă dintre Germania și Anglia.
Danemarca a stabilit un record negativ în istoria turneelor finale europene, terminând Grupa D fără punct, fără gol marcat și cu golaveraj 0-8. A fost singura echipă cu înfrângeri pe linie, într-o ediție care a avut la start două debutante, Norvegia și Slovenia, alocate în aceeași grupă.
Iugoslavia și Norvegia au terminat la egalitate de puncte și golaveraj pe locurile 2-3 ale Grupei C, însă departajarea s-a făcut în premieră prin rezultatul direct, care a trimis Iugoslavia în sferturile de finală.
Franța a reușit goluri de aur atât în semifinala cu Portugalia (dintr-un penalty transformat de Zinedine Zidane în minutul 117) cât și în finala cu Italia (Trezeguet, 103). Cealaltă semifinală dintre Italia și Olanda s-a terminat 0-0 după 120 de minute și a fost decisă la penalty-uri, unde olandezii au ratat prin Frank de Boer, Jaap Stam și Paul Bosvelt trei din cele patru lovituri executate.