Campionatul European de Fotbal 2000 a fost primul din istorie găzduit de către două ţări, Olanda şi Belgia prezentând o candidatură comună. În consecinţă, ambele selecţionate s-au calificat la turneul final, restul de 51 naţionale afiliate la UEFA participând la preliminarii. Faza calificărilor a avut două etape, prima constând din nouă grupe, a căror câştigătoare mergeau automat la Euro 2000. Dintre ocupantele locului secund calificarea directă revenea doar celei cu cel mai bun punctaj, restul disputând meciuri de baraj în dublă manşă.

Dacă Norvegia, Suedia, Spania şi Cehia şi-au câştigat grupele fără emoţii, situaţia în restul grupelor a fost echilibrată. Italia s-a calificat economicos, Germania a fost urmărită îndeaproape de Turcia, Franţa a terminat pe primul loc doar datorită rezultatului de egalitate dintre Rusia şi Ucraina din ultima etapă, Iugoslavia depăşind greu Irlanda şi Croaţia. România a avut o campanie de calificare excelentă, terminând pe primul loc în grupă, fără a înregistra vreo înfrângere. Victoria obţinută în ultimul minut al meciului din deplasarea din Portugalia s-a dovedit decisivă în lupta pentru primul loc, dar linia bună de clasament le-a asigurat şi lusitanilor calificarea directă, din postura celui mai bun loc secund.

Dintre selecţionatele ajunse la baraj, cea mai titrată selecţionată a fost cea a Angliei. După un parcurs modest în grupă, englezii au reuşit totuşi să elimine Scoţia şi să se califice pentru Euro 2000.

Grupa României la turneul final al Campionatului European de Fotbal 2000 a adus cele mai multe surprize ale turneului. Portugalia şi-a luat revanşa în faţa tricolorilor, dar a învins şi selecţionatele Angliei şi Germaniei, câştigând grupa cu maximum de puncte. România s-a calificat în faza eliminatorie câştigând meciul decisiv împotriva Angliei. Exemplul Portugaliei a fost urmat de către Italia şi de către una din ţările gazdă, Olanda, singura echipă în faţa căreia Franţa a pierdut la Euro 2000. Cele patru au fost, de altfel, semifinalistele turneului.

Italia a eliminat în sferturi România, Portugalia şi Franţa au învins Turcia, respectiv Spania. Olanda a umilit Iugoslavia cu scorul de 6-1, dar duelul cu Italia din semifinale nu a fost nici pe departe atât de facil. Ajunşi la loviturile de departajare, olandezii au ratat trei dintre ele, italienii calificându-se în finală. Franţa a ajuns în ultimul act învingând revelaţia turneului, Portugalia, marcând în prelungiri al doilea gol de aur din istoria Campionatului European de Fotbal.

Finala Euro 2000 a fost una dramatică. Italienii, cu un Francesco Toldo inspirat în poartă, au fost la câteva secunde de titlu. Totuşi, în cele din urmă, schimbările selecţionerului francez Roger Lemerre au contat. Sylvain Wiltord a egalat în minutul 93, pentru ca David Trezeguet să înscrie un nou gol de aur. Era al doilea titlu consecutiv câştigat astfel, după Germania în 1996, iar Franţa devenea prima campioană mondială din Europa care reuşea să câştige şi turneul continental.

Istoria Campionatului European de Fotbal