Începând cu Euro 1980 UEFA a adus modificări substanţiale atât la nivelul preliminariilor cât şi la cel al turneului final. Echipa gazdă nu a mai fost nevoită să participe la calificări, acest rol revenindu-i pentru prima oară Italiei. Celelalte 31 de selecţionate rămase au fost împărţite în şapte grupe a câte cinci şi patru echipe, câştigătoarele urmând a se califica la Campionatul European de Fotbal 1980.

Anglia şi-a câştigat grupa cu un bilanţ de şapte victorii şi un egal, Belgia şi Germania de Vest fiind celelalte două naţionale neînvinse după preliminarii. Cehoslovacia a câştigat grupa în care s-a aflat şi Franţa, Spania a depăşit Iugoslavia şi România, în timp ce Olanda a avut dificultăţi împotriva Poloniei în lupta pentru primul loc în grupa sa. De departe cea mai echilibrată grupă a fost cea în care s-au aflat Grecia, Uniunea Sovietică, Ungaria şi Finlanda. Calificarea le-a revenit elenilor, sovieticii terminând, surprinzător, pe ultimul loc.

Stadioanele din Roma, Napoli, Milano şi Torino au fost locurile de disputare ale partidelor din cele două grupe al Euro 1980. Aceasta a fost soluţia organizatorică a UEFA după creşterea numărului de participante de la patru la opt, câştigătoarele urmând a disputa finala mare. Germania de Vest şi-a asigurat prezenţa în ultimul act după primele două meciuri, luându-şi revanşa în faţa Cehoslovaciei pentru finala de la Euro 1976 şi învingând Olanda. În cealaltă grupă, după campania excelentă de calificări, aşteptările cele mai mari veneau din partea Angliei. Acestea au fost însă spulberate după egalul cu Belgia şi înfrângerea în faţa Italiei. Dacă Spania a fost codaşa grupei, nereuşind să câştige vreun meci, belgienii au profitat de situaţia echilibrată şi au ocupat prima poziţie, depăşind ţara gazdă la golaveraj.

Finala mică a fost un nou prilej pentru Cehoslovacia să demonstreze că loviturile de departajare nu îi pun probleme, învingând Italia după o serie de nouă transformări. Dacă finala mică nu oferise prea mult spectacol, disputa dintre Belgia şi Germania de Vest pentru titlul continental a fost mult mai animată. Germanii au deschis repede scorul în meciul ce îl avea la centru pe arbitrul român Nicolae Rainea, belgienii egalând în a doua repriză. Când meciul părea a se îndrepta spre prelungiri, Horst Hrubesch a trimis balonul în plasă la cornerul executat de Rummenigge în minutul 88. Germania de Vest bifa astfel, după trei finale consecutive, al doilea titlu european.

Istoria Campionatului European de Fotbal