Preliminariile Campionatului European de Fotbal 1984 au înregistrat la start 32 de naţiuni, împărţite în şapte grupe. Aşa cum se întâmplase şi la ediţia anterioară, câştigătoarele obţineau calificarea la turneul final a cărui gazdă avea să fie de această dată Franţa.

Cu excepţia primei grupe, pe care Belgia a câştigat-o fără emoţii, celelalte au oferit până la final momente încărcate de dramatism. Portugalia i-a furat Uniunii Sovietice locul întâi învingând-o în partida directă din ultima etapă iar Germania de Vest a lăsat acasă Irlanda de Nord, chiar dacă aceasta o învinsese în ambele partide directe. România a rezistat în ultima etapă în faţa Cehoslovaciei, rezultatul de egalitate obţinut aducându-le tricolorilor primul loc şi calificarea, în premieră, la un Campionat European de Fotbal. Danemarca a eliminat Anglia, reuşind chiar să câştige meciul de pe Wembley. Ţara Galilor, Bulgaria şi Iugoslavia au avut cea mai strânsă grupă, slavii având câştig de cauză după victoria obţinută în ultima etapă împotriva bulgarilor, în minutele de prelungiri.

Grupa Olandei şi a Spaniei a adus o situaţie care a generat o schimbare substanţială în ceea ce priveşte modul de disputare al meciurilor decisive. După victoria cu 5-0 în faţa Maltei de pe 17 decembrie 1983, Olanda era încrezătoare în şansele de calificare. Pentru a termina pe primul loc Spania avea nevoie de o victorie la unsprezece goluri diferenţă în faţa maltezilor. Pe 21 decembrie al aceluiaşi an, la Sevilla, ibericii conduceau la pauză cu 3-1. A urmat însă o repriză secundă cu nouă goluri ale Spaniei, care câştiga astfel grupa. De atunci, UEFA a decis că meciurile din ultima etapă a grupelor se vor desfăşura în aceeaşi zi şi începând cu aceeaşi oră, pentru ca astfel să se elimine orice avantaj.

Spre deosebire de Euro 1980, la Campionatul European de Fotbal 1984 reveneau semifinalele. Naţionala gazdă, Franţa, având la mijlocul său „Careul magic” format din Luis Fernandez, Michel Platini, Alain Giresse şi Jean Tigana, a câştigat toate cele trei partide din grupe, Platini înscriind şapte din cele nouă goluri ale cocoşilor galici. Danemarca a învins Belgia şi Iugoslavia, mergând în semifinale de pe a doua poziţie. Acolo avea să întâlnească Spania, adversara Franţei fiind Portugalia. Ambele obţinuseră calificarea în ultima etapă, Spania învingând Germania de Vest iar Portugalia depăşind România, ambele cu acelaşi scor, 1-0.

În semifinale Franţa a ajuns în prelungiri, Portugalia egalând până la finalul timpului regulamentar şi trecând chiar la conducere din minutul 98. Domergue şi Platini au înscris însă şi Franţa devenea prima finalistă a Euro 1984. Spania i s-a alăturat a doua zi, după victoria la lovituri de departajare din meciul cu Danemarca.

Finala a însemnat un nou cadou al lui Platini pentru conaţionalii săi. Golul din lovitură liberă, al nouălea al său la acest turneu, i-a descătuşat pe francezi şi a avut un efect contrar asupra Spaniei. Gazdele au mai înscris o dată aproape de finalul partidei, chiar dacă se aflau în inferioritate numerică. Titlul european a fost simbolul unui an extraordinar pentru Franţa, nimeni nereuşind să le pună la îndoială dominaţia, în 12 partide disputate în 1984 ei obţinând 12 victorii.

Istoria Campionatului European de Fotbal