Campionatul European de Fotbal 2004 a fost găzduit de Portugalia, după ce selecţionata acestei ţări avusese un parcurs surprinzător la Euro 2000. La preliminarii au participat cincizeci de echipe, împărţite în zece grupe, câştigătoarele acestora urmând a se califica direct la turneul final. Pentru celelalte cinci locuri rămase ocupantele locurilor secunde au avut de disputat baraj.

Franţa a fost echipa cu cel mai bun parcurs din calificările pentru Euro 2004, învingând în toate cele opt partide disputate şi terminând grupa cu 29 de goluri marcate şi doar 2 primite. Cehia, Germania şi Anglia nu au cunoscut nici ele înfrângerea. O evoluţie interesantă a avut Grecia. După ce în primele două partide a fost învinsă de Spania şi Ucraina, fără a înscrie vreodată, cu greu s-ar fi putut anticipa ce avea să urmeze. Grecia nu numai că a câştigat toate cele şase meciuri rămase, dar nici nu a mai primit vreun gol. Elenii dezvoltaseră deja un model de joc ermetic şi repetau obsesiv victoriile cu scorul de 1-0. O altă surpriză a preliminariilor a fost Letonia. Avându-l pe atacantul Māris Verpakovskis ca principal actor al calificării, acesta marcând şase goluri în zece partide, Letonia a obţinut locul secund în grupa câştigată de Suedia. La baraj Verpakovkis nu a dezamăgit, înscriind de două ori în poarta Turciei, prima oară în victoria de pe teren propriu şi apoi închizând tabela pentru rezultatul de egalitate din deplasare.

Turneul final al Campionatului European de Fotbal 2004 a fost o competiţie încărcată de surprize. Grecia a provocat primul şoc chiar în meciul de deschidere împotriva selecţionatei gazdă, Portugalia, câştigând cu scorul de 2-1. În cele din urmă lusitanii şi-au revenit şi au câştigat grupa, învingând în ultimul meci Spania. Jocul rezultatelor a făcut ca elenii, în ciuda înfrângerii din meciul cu Rusia, să ocupe poziţia secundă şi să se califice în sferturi.

Franţa, campioana europeană în exerciţiu, şi-a păstrat forma bună, terminând din nou fără înfrângere, Anglia însoţind-o în sferturi. Suedia şi Danemarca au provocat scandal în presa italiană după egalul din ultimul meci al grupei, rezultat ce le asigura ambelor selecţionate calificarea şi elimina Italia. Cehia a fost singura naţională care şi-a câştigat toate partidele din prima fază a competiţiei, chiar dacă singura ei adversară mai modestă a fost debutanta Letonia, celelalte fiind Olanda şi Germania, aceasta din urmă părăsind competiţia fără a reuşi vreo victorie.

Faza eliminatorie a dus spre reeditarea meciului de deschidere. Portugalia a eliminat Anglia şi Olanda, pe când Grecia a trecut de Franţa şi Cehia cu obişnuitul scor de 1-0. Finala nu avea să se termine cu alt scor, elenii învingând şi de această selecţionata ţării gazdă. Fără a juca spectaculos, dar cu o formulă tactică ermetică şi eficientă până la cinism, Grecia condusă de germanul Otto Rehhagel a devenit cea mai surprinzătoare campioană europeană.

Istoria Campionatului European de Fotbal