Agitaţia pe care o generase prima ediţie a Campionatului European de Fotbal a făcut ca numărul participantelor la preliminariile Euro 1964 să crească substanţial. Nu mai puţin de 29 de selecţionate s-au înscris în cursa pentru calificare, dar formatul turneului final a rămas neschimbat.

Dacă Uniunea Sovietică urma să intre în primul tur al calificărilor, celelalte trei participante la Euro 1960 au fost nevoite să dispute şi runda preliminară. Franţa a trecut de Anglia, Iugoslavia a depăşit Belgia, dar Cehoslovacia nu a putut întoarce rezultatul în faţa Republicii Democrate Germane, est-germanii câştigând meciul tur pentru ca, mai apoi, să obţină un rezultat de egalitate în deplasare. România a fost şi ea eliminată în această fază, victoria de la Bucureşti împotriva Spaniei contând prea puţin după ce ibericii se impuseseră cu 6-0 în partida tur.

Primul tur a adus eliminarea Iugoslaviei de către Suedia şi a Italiei de către Uniunea Sovietică, dar surpriza a venit din partea naţionalei statului Luxemburg. Disputând ambele meciuri în deplasare, unul la Amsterdam şi altul la Rotterdam, luxemburghezii au reuşit să elimine Olanda cu scorul general de 3-2. Parcă pentru a demonstra că nu a fost o întâmplare, în sferturi ei au pus probleme mari Danemarcei, nordicii având nevoie de o a treia partidă pentru a se califica la turneul final.

Ungaria a fost cea care a eliminat a treia participantă la Euro 1960, învingând în ambele partide Franţa. Uniunea Sovietică rămânea astfel singura selecţionată care bifa participări la ambele turnee finale de până atunci, având şi ocazia de a-şi apăra titlul. Gazdă pentru Euro 1964 avea să fie Spania, aceasta eliminând fără probleme Irlanda.

Partidele de la Euro 1964 s-au disputat pe stadioanele Santiago Bernabeu din Madrid şi Camp Nou din Barcelona. În semifinala disputată în capitala catalană Uniunea Sovietică a repetat scorul din semifinalele Euro 1960, învingând cu 3-0 Danemarca. Spania lui Franco a avut o misiune mult mai dificilă în faţa Ungariei, având nevoie de golul marcat în prelungiri de Amancio pentru a se califica în ultimul act al turneului.

Finala mică a fost lipsită de interes, Ungaria învingând Danemarca după prelungiri într-o partidă la care au asistat mai puţin de 4.000 de spectatori. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre finala mare, pe Santiago Bernabeu adunându-se 79.000 de oameni dornici de a urmări duelul dintre ţara gazdă şi campioana în exerciţiu. Partida a început în forţă, iar după 8 minute scorul era deja 1-1. Golul decisiv avea să vină însă abia în minutul 84, Marcelino aducând Spaniei trofeul continental, fiind pentru prima oară când o echipă gazdă a unui Campionat European de Fotbal profita de acest avantaj.

Istoria Campionatului European de Fotbal