Copa del Rey
Granada
Granada
35
FC Barcelona
FC Barcelona
Kenedy 33
Roberto Soldado 47
Fede Vico 103 (pen)
Antoine Griezmann 88
Jordi Alba 90+2
Antoine Griezmann 100
Frenkie de Jong 108
Jordi Alba 113

Granada – FC Barcelona 3-5. Meci de colecție pentru catalani și calificare în semifinalele Cupei Spaniei

Condusă de Granada cu 2-0, Barcelona e egalat prin două goluri marcate în minutele 88 și 90 și apoi a câștigat în prelungiri biletele pentru semifinalele cupei.

Cronică scrisă de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
04 februarie 2021
Griezmann și Jordi Alba, doi dintre eroii Barcelonei în meciul cu Granada (5-3) din Copa del Rey
Griezmann și Jordi Alba, doi dintre eroii Barcelonei în meciul cu Granada (5-3) din Copa del Rey

„Un duel care va intra direct în muzeul nopților de neuitat ale echipei blaugrana”. Aceasta este caracterizarea făcută de AS meciului dintre Granada și Barcelona, cu recomandarea „când cineva vă zice că nu-i place fotbalul, puneți-i acest meci monumental”.

Cea mai ofensivă echipă a Barcelonei în mandatul lui Koeman a fost la câteva secunde de a părăsi Copa del Rey la capătul unui meci de infarct. 27 de șuturi la poartă, 11 pe poartă, 15-0 raportul cornerelor și peste 170 de atacuri – acestea erau cifrele formației blaugrana la intrarea în timpul suplimentar, cu Barcelona căutând cu disperare golul egalizator după ce tocmai lovise pentru a treia oară bara porții lui Aaron imediat după ce obținuse golul de 1-2 în minutul 88. Nu se întâmplă întotdeauna în fotbal, însă de data aceasta norocul a fost de partea celor îndrăzneți, iar Barcelona a fost premiată după alte două minute cu un gol marcat de Jordi Alba cu capul care avea să ducă meciul în prelungiri, asta și grație lui Luis Suarez Charris care putea face inutilă toată strădania formației blaugrana dacă ar fi nimerit poarta la ultima fază, scăpat singur cu Ter Stegen.

Ar fi fost o lovitură neîndurătoare pentru catalani, care jucaseră cu o frenezie ce a amintit de alte vremuri. La cifrele enumerate mai sus nici nu ar fi trebuit să aibă emoții în privința calificării, însă factorul negativ care dusese meciul în acest punct s-a numit Umtiti.

Francezul fusese recent unul din nefericiții protagoniști ai raportului corpului tehnic ce fusese „scăpat” în presă, iar prestația din Granada a fost confirmarea deplină a declinului său. Barcelona începuse bine meciul, cu un pressing ucigător și rapiditate în jocul de pase dar fără precizie la finalizare, și totuși după scenariul devenit deja natural în acest sezon s-a văzut condusă în urma unei greșeli individuale: minge pierdută în marginea laterală a careului de Umtiti în locul unei rezolvări simple și eficiente, pasă în fața porții și formalitate îndeplinită de Kenedy.

1-0 era situația neplăcută cu care Barcelona se întâlnise și în precedentul meci de cupă, însă nu un motiv clar de îngrijorare după aspectul jocului și cifrele statistice, o posesie de 74% și 6-1 șuturi pe poartă până la pauză. Teama s-a instalat totuși în startul părții secunde, după o minge recuperată de andaluzi în marginea propriului careu și aruncată în față spre veteranul Soldado, care la aproape 36 de ani s-a dovedit mai rapid în 50 de metri decât Umtiti la 27 și a marcat cu lejeritate golul doi al formației gazdă.

Koeman a așteptat un sfert de oră, dar măsurile au fost drastice: Dembele pentru Trincao și Braithwaite pentru Umtiti, apoi și Riqui Puig pentru Busquets, lăsând Barcelona practic fără apărare dar cu o dorință nebună de a reveni în meci. Ar fi făcut-o mai devreme dacă nu ar fi fost intervențiile miraculoase ale lui Aaron, însă a trebuit să aștepte până în minutul 88 pentru ca, după două bare, soarta să se întoarcă în sfârșit în favoarea sa: centrare Messi pentru Griezmann undeva lângă linia de fund și reluare înșelătoare a mingii care din bară a sărit în bravul portar al Granadei și s-a scurs în poartă.

Barcelona jucase și până atunci cu foc, însă golul a produs o adevărată explozie. Messi a lovit și el bara în primul din cele patru minute suplimentare, însă la faza următoare Griezmann a apărut din nou decisiv, de această dată cu un assist pentru golul lui Alba care avea să trimită meciul în prelungiri.

Pe val, formația catalană a intrat pentru prima oară în avantaj în minutul 100 prin golul lui Griezmann după alte două super intervenții ale lui Aaron, însă era prea devreme să se instaureze liniștea: doar două minute mai târziu centralul a acordat ușor penalty pentru gazde după un duel al lui Neva cu Dest, iar Fede Vico readucea egalitatea la capătul primei reprize a prelungirilor.

A doua a fost însă în totalitate o afacere blaugrana. Frenkie de Jong a marcat în minutul 108 cu o minge respinsă în față de Aaron la un șut al lui Messi, apoi Jordi Alba a închis tabela cu un voleu necruțător la fel de frumos precum întregul meci, iar Barcelona își câștigă biletele de acces în semifinalele Cupei Regelui și, odată cu ele, dreptul de a spera la obiective și mai îndrăznețe, devenite posibile prin prestații ofensive de asemenea intensitate.

Curiozități statistice ale meciului Granada - FC Barcelona 3-5

  • În ultimele 15 sezoane, FC Barcelona a ratat prezența în semifinalele Copei del Rey în doar două rânduri, anul trecut (0-1 cu Bilbao în sferturi) și în 2009-2010. Anul acesta va fi pentru a 60-a oară când va juca pentru accederea în finală.
Granada - FC Barcelona 3-5, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Granada - FC Barcelona

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Granada - FC Barcelona 3-5

Granada
Șuturi Granada
  • Total: 7
  • Pe poartă: 4
21-79
Posesie (%)
  • Granada
  • FC Barcelona
FC Barcelona
Șuturi FC Barcelona
  • Total: 36
  • Pe poartă: 20
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
7
36
Șuturi pe poartă
4
20
Șuturi pe lângă poartă
3
9
Faulturi comise
14
6
Ofsaiduri
5
2
Cartonașe galbene
5
2
Parade portar
14
1
Total pase
294
1061
Pase completate
200
954
Acuratețe pase
68%
90%

Declarații după meciul Granada - FC Barcelona 3-5

Ronald Koeman (Barcelona): Poate fi un punct de inflexiune

Mentalitatea echipei este ceea ce mi-a plăcut cel mai mult. Nu am încetat să credem și să încercăm. Ne-a lipsit soarta până la un moment dat, portarul lor a scos tot, au fost barele... părea că vom pierde. Sunt foarte mulțumit. Am început foarte puternic jocul. Am jucat foarte bine 25 de minute, apoi o eroare de a juca unde nu se poate juca ne-a costat golul de 1-0. La 2-0... trebuie să evidențiem mentalitatea și ambiția echipei. Am meritat să câștigăm acest meci pentru atitudinea pe care am avut-o. Poate fi un punct de inflexiune. Am muncit mult și suntem într-un punct în care putem crede în noi înșine.

 

Meciuri precedente între Granada și FC Barcelona

2020-2021

  • La LigaLa Liga
    Sâmbătă, 9 ian. 2021
    Granada
    Granada
    0-4
    FC Barcelona
    Barcelona

2019-2020

  • La LigaLa Liga
    Sâmbătă, 21 sep. 2019
    Granada
    Granada
    2-0
    FC Barcelona
    Barcelona
  • La LigaLa Liga
    Duminică, 19 ian. 2020
    Barcelona
    FC Barcelona
    1-0
    Granada
    Granada

2016-2017

  • La LigaLa Liga
    Sâmbătă, 29 oct. 2016
    Barcelona
    FC Barcelona
    1-0
    Granada
    Granada
  • La LigaLa Liga
    Duminică, 2 apr. 2017
    Granada
    Granada
    1-4
    FC Barcelona
    Barcelona