Guillem Balagué explică: de ce este Messi tot mai nefericit la Barcelona?

Jurnalistul Guillem Balagué, fin cunoscător al clubului FC Barcelona, a punctat motivele din spatele deciziei lui Leo Messi de a nu-și prelungi contractul.

10 iulie 2020

Faptul că Lionel Messi a rupt negocierile privind semnarea unui nou contract cu Barcelona și pare gata să părăseasca gruparea catalană la finalul următorului sezon a făcut înconjurul presei mondiale, iar numeroase medii de comunicare s-au grăbit să speculeze momentul pentru a lansa zvonuri care mai de care mai fanteziste. Într-un moment de haos media, reputatul jurnalist spaniol Guillem Balagué, fin cunoscător al realității din jurul clubului FC Barcelona, a punctat într-un mod clar și obiectiv motivele din spatele deciziei lui Messi, într-un editorial pentru site-ul BBC Sport pe care îl puteți citi în varianta originală AICI sau în traducere integrală în ceea ce urmează.

Am ținut să publicăm acest material fiindcă el tratează într-un mod realist gestul lui Messi și detaliază faptul că plecarea starului Barcelonei nu trebuie privită ca un act inevitabil, ci ca un serios semnal de alarmă la adresa conducerii actuale a clubului care s-a întrecut în decizii controversate și dezamăgitoare în ultimii ani, șubrezind echipa de fotbal în loc să o întărească.

Lionel Messi: de ce căpitanul Barcelonei este tot mai nefericit pe Camp Nou?

Conform postului de radio Cadena Ser, căpitanul Barcelonei a întrerupt negocierea unui nou contract după ce a ajuns la capătul răbdării în urma zvonurilor și acuzațiilor constante că el ar fi principalul motiv de neliniște pe Camp Nou.

Messi este dezamăgit de mai multe aspecte ale vieții sale actuale la Barcelona. Este nefericit de acuzațiile că el este cel care conduce clubul, că numește sau destituie antrenori, că dictează transferurile și echipa de start, nefericit de direcția generală în care merge clubul și de erorile uriașe făcute pe piața transferurilor.

Messi a ajuns la capătul răbdării și, conform emisiunii El Larguero a postului de radio, a anunțat clubul că va pleca la finalul sezonului următor.

Ce se află în spatele acestei decizii? Cât de probabil este să se întâmple? Întreaga poveste necesită context.

Au fost zvonuri că Messi a fost cel care a cerut transferul atacantului Antoine Griezmann de la Atletico Madrid și că acum nu-l mai vrea la echipă. Fals.

Griezmann a luat masa cu Messi și Luis Suarez, împreună cu soțiile, iar relația este bună la nivel personal chiar dacă Griezmann încă nu și-a găsit locul în echipa de start. Messi și Suarez fac împreună eforturi constante pentru a-l ajuta să se integreze.

La nivel managerial, au fost acuzații că Messi s-a aflat în spatele destituirii lui Tata Martino și a numirii actualului antrenor, Quique Setien, pentru că îi plăcea stilul acestuia de joc. Fals.

Fiind cel mai bine plătit și cel mai important jucător din lot, zvonuri ca acestea vin odată cu “fișa postului” și este într-adevăr adevărat că orice club important trebuie să țină cont de părerea jucătorilor exponențiali când se iau astfel de decizii. Este un fapt normal la orice club, iar a nu face asta ar fi o dovadă de neglijență.

Dar este clar că sunt probleme ale căror soluții sunt greu de găsit, cu atât mai mult cu cât președintele Josep Maria Bartomeu a făcut promisiuni pe care nu le-a dus la îndeplinire. “Vom încerca să îl readucem pe Neymar”, a anunțat el, când știa foarte bine că avea deja o înțelegere pentru transferul lui Griezmann. “Îl vom aduce pe Xavi în locul lui Ernesto Valverde”, a mai spus, după care clubul și legendarul jucător au ajuns la concluzia că nu pot lucra împreună în actualele condiții.

De la ultima prelungire, Messi a avut o clauză în contract care îi permite să plece la finalul oricărui sezon. Chiar dacă este fericit la nivel personal – poate mai mult decât oricând – poate ține clubul în șah.

El vrea ca echipa să performeze, mai ales în Europa. Iar dacă aduce dubii în ceea ce privește viitorul său, îi va obliga pe toți să găsească soluții, mai ales pe piața transferurilor.

Negocierile pentru un nou contract mergeau bine, însă evoluția echipei a creat motive de nemulțimire și încrederea în Setien s-a diminuat rapid la nivelul celei mai mari părți a lotului.

Totul a răbufnit după remiza de la Vigo, 2-2, care complică dramatic șansele de câștigare a titlului. S-au aruncat cuvinte grele între Setien și câteva nume importante din echipă. Managerul, dezamăgit că nu a reușit să implementeze multe din lucrurile pe care și le propusese la venire, și-a asumat un risc. Le-a spus jucătorilor că lucrurile nu pot continua la fel și că, dacă lucrurile nu se vor schimba, pot foarte ușor să scape de el. Nu în sensul de renunțare, ci de căutare a unei reacții.

Reacția a apărut. Au avut loc discuții între căpitani și Setien, de asemenea cu Bartomeu, iar relațiile s-au învigorat. Gerard Pique, unul din căpitani și un tip cu un bun simț al momentului, a scris un tweet în care a cerut unitate în cadrul clubului și între fani.

Totuși, cu încrederea în conducere șubrezită, într-un moment în care antrenorul ar putea fi schimbat, când se apropie perioada de transferuri și când noul contract trebuia negociat, Messi și-a încordat mușchii și a făcut ca toată lumea să îi asculte dubiile, chiar dacă doar prin intermediul unui post de radio.

Evident, au mai fost și alte momente în care Messi nu a fost departe de a părăsi clubul.

Cu mulți ani în urmă, când se lupta cu birocrația spaniolă și încă nu era titular de drept la Barcelona, milanezii de la Inter au fost aproape de a-i obține semnătura, neimpresionați de clauza de reziliere de 150 de milioane și gata să îi tripleze salariul. Vorbele înțelepte ale președintelui de atunci, Joan Laporta, l-au întors din drum, iar Messi, care nu voia cu adevărat să plece, a rămas.

Mult discutatul proces de evaziune fiscală l-a marcat intens și pe el și pe familia sa și nu a lipsit mult ca ei să părăsească Spania. Dar după ce totul a fost lămurit și s-a întors la antrenament, a decis să rămână, deși putea alege orice alt mare club din lume, nu doar pe Manchester City care tocmai încăpea pe mâinile lui Pep Guardiola.

Acum este a treia perioadă de criză, iar Messi a trimis un mesaj clar conducerii actuale a clubului.

După trei remize în campionat, deși Barcelona reluase competiția din postura de lider, a devenit rapid evident ceea ce s-a suspectat încă din prima parte a sezonului: că echipa de azi nu este suficient de bună pentru a câștiga Champions League.

Barcelona nu a putut să finalizeze negocieriloe pentru aducerea atacantului Lautaro Martinez, deși acela este exact genul de jucător de care este nevoie pentru ca echipa să rămână la un nivel de top al performanțelor. Cei de la club sunt încă optimiști că afacerea se va face.

Fotbalul va dicta dacă este nevoie de un nou antrenor și dacă asta înseamnă că orgoliile vor fi lăsate deoparte și Xavi ar fi căutat din nou. Victor Font, candidat la alegerile pentru președinția clubului care vor avea lor în 2021, nu a ascuns faptul că primul lucru pe care l-ar face la preluarea funcției ar fi să îl pună pe Xavi antrenor, indiferent cine se va afla pe bancă în acel moment. Xavi ar prefera să preia postul cu Font președinte, dar în fotbal niciodata nu poți spune niciodată.

Dacă revenirea lui Xavi ar putea resuscita stilul de joc al Barcelonei, ar rămâne să așteptăm să vedem dacă vechii căpitani pot rezolva problemele adânci care macină din interior echipa, majoritatea consecințe ale timpului care s-a scurs peste o echipă de mare succes și o generație care își trăiește ultimele zile.

Între timp Messi urmărește totul cu un viu interes.