Hattrick-ul lui Lionel Messi în Ecuador califică Argentina la Campionatul Mondial de Fotbal 2018

Condusă încă din primul minut în dificila deplasare din Ecuador, Argentina a întors rezultatul și s-a impus cu 3-1 prin trei goluri marcate de Lionel Messi.

Cu trei goluri în Ecuador, Leo Messi duce Argentina la Campionatul Mondial 2018
11 octombrie 2017

Obligată să câștige chiar și doar pentru a prinde barajul intercontinental în aerul rarefiat din Quito unde nu se mai impusese din 2001, Argentina a avut nevoie de geniul lui Lionel Messi pentru a evita prima absență de la Campionatul Mondial de Fotbal din ultimii 48 de ani. După o campanie preliminară dezastruoasă, presa relatase că Federația de la Buenos Aires a apelat la serviciile unui șaman pentru a alunga duhurile necurate din preajma propriei echipe, însă adevăratul vrăjitor al Argentinei a fost Messi, care într-un moment critic a fost încă o dată decisiv, a condus magistral jocul și a reușit un hattrick ce asigură naționalei sale biletele pentru Rusia 2018.

O serie de trei remize consecutive după o unică victorie în meciurile oficiale din acest an (un 1-0 cu Chile în luna martie!) aduseseră Argentina într-o situație disperată, iar meciul din Ecuador a început cum nu se poate mai prost pentru echipa lui Sampaoli, care a încasat în secunda 38 cel mai rapid gol din istoria participărilor sale în preliminariile sud-americane. Messi a avut însă nevoie de doar 20 de minute pentru a întoarce rezultatul.

Cu libertate totală de mișcare într-un sistem 3-4-1-2 în care Dybala nu și-a găsit locul, decarul Barcelonei a egalat în minutul 12 după un un-doi cu Angel di Maria, apoi și-a adus echipa în avantaj opt minute mai târziu cu un șut în vinclu după ce furase mingea din picioarele unui adversar.

Într-un sistem mai conservator după pauză cu două linii de patru oameni, Argentina a controlat autoritar jocul și a mai punctat o dată prin același Messi, care a lobat spectaculos balonul peste portarul ecuadorian de pe linia careului mare după o nouă pătrundere în axul central.

Învingătoare cu 3-1 și ajutată și de celelalte rezultate ale serii din America de Sud, Argentina a încheiat preliminariile pe poziția a treia și obține biletele directe pentru Campionatul Mondial ce va fi găzduit vara viitoare de Rusia. Alături de ea vor mai fi prezente la Turneul Final naționalele Braziliei, Uruguayului și Columbiei, în timp ce Peru a terminat pe locul 5 și va disputa barajul intercontinental cu Noua Zeelandă.

Marea perdantă a serii este campioana en-titre a Americii de Sud, Chile, pe care înfrângerea drastică din Brazilia (scor 0-3) și remiza dintre Peru și Columbia o lasă în afara locurilor calificante. De această situație putea profita Paraguay, care și-ar fi asigurat calificarea la baraj în cazul unei victorii pe teren propriu cu ultima clasată Venezuela, însă a pierdut acest joc cu 1-0.

Rezultatele ultimei etape în preliminariile pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2018, zona America de Sud: Brazilia – Chile 3-0, Ecuador – Argentina 1-3, Paraguay – Venezuela 0-1, Peru – Columbia 1-1, Uruguay – Bolivia 4-2.

Clasamentul final al preliminariile pentru Campionatul Mondial de Fotbal 2018, zona America de Sud: 1. Brazilia (41 puncte), 2. Uruguay (31), 3. Argentina (28), 4. Columbia (27), 5. Peru (26), 6. Chile (26), 7. Paraguay (24), 8. Ecuador (20), 9. Bolivia (14), 10. Venezuela (12).