Poate găsi Barcelona un înlocuitor pentru Neymar?

El Mundo analizează opțiunile clubului FC Barcelona de a-l înlocui pe Neymar, cel care a fost implicat în 47 din golurile catalanilor în ultimul sezon.

Neymar, FC Barcelona
24 august 2017

Cotidianul El Mundo analizează opțiunile clubului FC Barcelona de a-l înlocui pe Neymar, cel care ar fost implicat în 47 din golurile catalanilor în ultimul sezon. Pe baza cifrelor statistice preluate de la Opta, Squawaka și Fivethirtyeight, autorul Patricio Athie-Chauvet întocmește o listă a jucătorilor pe care Barcelona îi are sau ar trebui să îi aibă în vizor în tentativa de a acoperi locul lăsat liber de transferul lui Neymar la PSG. În continuare puteți citi traducerea articolului, a cărui variantă originală poate fi găsită AICI.

August a fost o lună de coșmar pentru Barcelona: plecarea lui Neymar Jr. la Paris Saint-Germain pentru 222 de milioane de euro, înfrângerea contondentă în fața lui Real Madrid în Supercupa Spaniei și accidentarea lui Luis Suarez care va sta cel puțin patru săptămâni pe tușă. Victoria cu 2-0 în fața lui Betis în prima etapă din La Liga nu este decât un moment de respiro pentru clubul blaugrana.

Catalanii au în cont peste 180 de milioane de euro (40 au fost cheltuiți deja pe transferul lui Paulinho) pentru a încerca să înlocuiască cele 47 de goluri în care a fost direct implicat Neymar în ultimul sezon (20 de goluri și 27 de pase decisive în 45 de partide în toate competițiile). Aceste date arată că “Ney” a marcat sau a oferit un assist cel puțin o dată pe meci. În plus, a creat 89 de ocazii de gol, a completat 76% din pasele încercate și a fost jucătorul cel mai faultat din campionatul spaniol (126).

Neymar, considerat de mulți al treilea cel mai bun jucător al lumii după Cristiano Ronaldo și Messi, a marcat sau a pasat decisiv la 30% din totalul golurilor marcate de Barcelona în ultimele 3 sezoane de La Liga, deci misiunea de a-l înlocui se dovedește extrem de dificilă. Numele pe care statisticile le indică drept candidați la a-i suplini absența sunt: Gareth Bale, Angel di Maria, Alexis Sanchez, Ousmane Dembele, Lorenzo Insigne, Douglas Costa, Eden Hazard, Dries Mertens și Philippe Coutinho.

Trei dintre aceștia pot fi scoși imediat din calcul: Douglas Costa tocmai a semnat cu Juventus, Eden Hazard este declarat intransferabil de Chelsea, iar Gareth Bale joacă la Real Madrid. Mertens a avut un sezon memorabil la Napoli și a fost implicat în cele mai multe din golurile echipei sale însă are 30 de ani și până acum nu s-a auzit de un posibil interes al Barcelonei pentru el, iar Alexis Sanchez, fost jucător al catalanilor, are pe masă o ofertă consistentă de la Manchester City pe care clubul Arsenal nu pare dispus să o ia în calcul.

Alte nume importante nici nu au fost incluse pe listă, din diverse motive, deși în presă au apărut zvonuri. Antoine Griezmann are o clauză de reziliere de 200 de milioane de euro, care va scădea la 100 de milioane la 1 septembrie (deci după încheierea perioadei de mercato) și ar putea lua de pe umerii lui Messi și Suarez o parte din presiunea golurilor, însă nu este o extremă pură și ar avea loc doar dacă Valverde ar reveni la sistemul 3-5-2 pe care l-a încercat în Supercupa Spaniei, jucând alături de Suarez, în fața lui Messi.

Paulo Dybala nu a avut un sezon fenomenal din punct de vedere statistic: 15 goluri și 9 pase decisive. A fost decisiv în “distrugerea” Barcelonei în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, dar nu este nici el o extremă, iar posibilitatea transferului său ține mai mult de sfera senzaționalului în condițiile în care tocmai și-a reînnoit contractul cu Bătrâna Doamnă.

La modul realist, Ousmane Dembele și Philippe Coutinho sunt primele nume pentru înlocuirea lui Neymar, iar presa internațională vehiculează, nu fără motive, și numele lui Angel di Maria și Lorenzo Insigne.

Ousmane Dembele este un jucător versatil și poate juca în ambele benzi. Progresia lui cu balonul la picior este foarte asemănătoare cu cea a lui Neymar, cu care de altfel se aseamănă în multe aspecte. Sezonul trecut, deși nu a fost titular incontestabil în echipa lui Thomas Tuchel, francezul de 20 de ani a marcat 11 goluri și a oferit 20 de pase decisive pentru Borussia Dortmund. Dacă Barcelona va reuși transferul său ar fi un mare pas înainte în tentativa de a acoperi numerele lui Neymar, însă prețul cerut de nemți, 150 de milioane de euro conform cotidianului Sport, este un mare impediment în calea transferului.

Liverpool a refuzat o ofertă de 90 de milioane de euro a catalanilor pentru starul său, Philippe Coutinho. Conform presei engleze, acest lucru l-ar fi determinat pe brazilianul de 25 de ani să solicite “transfer request”, însă oficialii Cormoranilor ar fi refuzat și oferta îmbunătățită a Barcelonei de 125 de milioane. În sezonul trecut Coutinho a suferit o accidentare la glezna stângă ce l-a ținut în afara gazonului toată luna decembrie, însă a reușit, chiar și așa, să marcheze 14 goluri și să ofere 9 pase decisive. Dintre toți candidații pare cel mai departe de profilul lui Neymar fiindcă, deși poate evolua (și a făcut-o) ca extremă, este mai eficient la mijlocul terenului. Liverpool insistă că jucătorul nu este de vânzare pentru niciun preț în această vară, însă brazilianul nu a evoluat niciun minut pentru Cormorani de când au început să curgă știrile despre intenția Barcelonei de a-l transfera.

În acest moment pare că din conturile clubului blaugrana trebuie să iasă în jur de 300 de milioane pentru ca Ernesto Valverde să-i aibă la dispoziția sa pe Dembele și Coutinho. Jean-Michael Seri de la formația franceză Nice și Angel di Maria de la PSG sunt opțiuni mai ieftine pe care catalanii le iau în calcul.

Venirea lui Jean-Michael Seri părea iminentă în condițiile în care Barcelona era pregătită să achite clauza de reziliere de 40 de milioane de euro, dar a ieșit la iveală faptul că această clauză a expirat la finalul lunii iulie și clubul francez dorește să obțină o sumă mult mai mare pentru cel supranumit “Xavi african”. Ivorianul a avut două sezoane remarcabile la Nice și este un mijlocaș bun organizator al jocului ca și Marco Verratti, însă nu a jucat până acum la o echipă de talia Barcelonei și nu prezintă garanții. Angel Di Maria este un jucător mai apropiat din punct de vedere statistic de Neymar, însă la 29 de ani reprezintă mai degrabă o soluție pe termen scurt decât o investiție pentru viitor.