SPORT: tot adevărul despre neprelungirea contractului lui Messi cu FC Barcelona

Cotidianul SPORT prezintă culisele discuțiilor dintre Laporta și Tebas despre contractul cu CVC și cum s-a ajuns de aici la neprelungirea contractului lui Leo Messi, care era o simplă formalitate.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
27 decembrie 2024
Messi a plâns în timpul conferinței de presă în care și-a anunțat despărțirea de FC Barcelona
Messi a plâns în timpul conferinței de presă în care și-a anunțat despărțirea de FC Barcelona

În continuare este traducerea integrală a articolului Toda la verdad de la no renovación de Leo Messi, scris de Ivan San Antonio și publicat de cotidianul catalan SPORT pe 26 decembrie 2024. La finalul acestei traduceri este și un scurt comentariu personal.

Joan Laporta a câștigat alegerile din 2021 datorită, mai presus de toate, a două premise: „Încântat să vă revăd” și „prelungirea lui Messi o voi rezolva la un grătar„. Membrii i-au acordat încrederea omului care pierduse alegerile din 2015 în fața triplei lui Bartomeu (cupă, campionat, Champions League), iar acesta a câștigat alegerile din 2021, împotriva lui Víctor Font și Toni Freixa. Când noul președinte a ajuns la club, a găsit o panoramă sumbră, nu numai din cauza managementului consiliului anterior, ci și din cauza consecințelor economice grave cauzate de pandemie. De fapt, fotbalul spaniol în ansamblu era practic în faliment; nu era doar problema Barçei.

LaLiga avea nevoie de o injecție financiară urgentă, iar Javier Tebas s-a pus pe treabă. Președintele ligii a găsit soluția în fondul de investiții CVC, care urma să investească, după cum s-a spus inițial, 1,994 miliarde (după câteva luni cifra a ajuns, conform diverselor surse, la 2,7 miliarde) în schimbul drepturilor de televizare a competiției timp de 25 de ani, deși unele rapoarte sugerează că acest contract ar fi chiar mai lung. Tebas, aflat în conflict cu Florentino Pérez, avea nevoie de Barça ca aliat și s-a întâlnit la Lleida cu Joan Laporta și cu omul de afaceri Jaume Roures, a cărui relație cu cei doi datează de mult timp. Cei trei s-au întâlnit pentru a lua prânzul la restaurantul „Mini” și în timpul acelei mese, care a avut loc pe 3 iulie, s-au pus bazele intrării Barçei în acordul cu CVC, o mișcare care, în același timp, permitea președintelui blaugrana să își îndeplinească promisiunea și să creioneze operațiunea care urma să îi prelungească lui Leo Messi contractul. I-a dat cuvântul lui Jorge Messi, tatăl jucătorului, că lucrurile se vor rezolva.

O lună mai târziu, luni 2 august, Javier Tebas a oferit toate detaliile cluburilor (anii de durată, suma economică, că acest credit era pentru datoriile acumulate și că avea să fie returnat din veniturilor viitoare). Nu includea pe toată lumea, Barça și Real Madrid păreau să fie lăsate pe dinafară. În realitate Los Blancos erau 100% în afara proiectului, dar nu și Barcelona, așa cum am menționat deja. Proiectul fusese convenit la prânzul din Lleida. Dar această zi de luni este cea în care când totul a început să se răsucească, ceea ce avea să se traducă într-un succesiune ireversibilă pentru viitorul decarului Barcelonei. În aceeași zi, Laporta a început să înțeleagă că planul său nu era infailibil.

Planul lui Laporta

Când Tebas a anunțat contractul cu CVC fără ca, aparent, Barça și Real Madrid să fie parte din el, Florentino Pérez, de îndată ce a primit informația, a avut o reacție furioasă. Nu știa nimic despre acord și, desigur, nu era dispus să cedeze în fața lui Javier Tebas. Confruntat cu această situație, președintele blanco a fixat o întâlnire pentru aceeași zi, în biroul său personal, cu finanțatorul Javier de Jaime, cel mai înalt reprezentant CVC în Spania și Italia. Odată ajuns acolo, i-a cerut să îi explice în detaliu ce urma să aprobe LaLiga cu fondul său de investiții. Puterea liderului lui Real Madrid este bine cunoscută și, cu câteva telefoane, putea compromite unele dintre investițiile CVC, ceea ce, evident, nu era în planurile lui De Jaime.

Florentino nu a fost convins de ceea ce a auzit de la interlocutorul său pentru că, la acel moment (lucru care avea să se schimbe ulterior), banii investiți de CVC, așa cum am explicat, trebuiau contabilizați ca datorie, dar și pentru că acordul era foarte benefic pentru fond, dar foarte puțin pentru cluburi. Cel puțin așa a înțeles omul din fruntea lui Real Madrid, care nu avea nevoie de bani în acel moment și, mai ales, nu avea nevoie de ei la prețul pe care trebuia să-l plătească pentru ei.

Pentru Florentino, drepturile de televizare ale unei competiții precum LaLiga ar trebui să fie evaluate mult mai generos decât a făcut-o fondul. Toate acestea se pregăteau la Madrid, în timp ce la Barcelona Laporta continua cu pregătirile pentru semnarea reînnoirii lui Leo Messi.

În acest timp argentinianul petrecea câteva zile de vacanță la Ibiza, alături de prieteni și coechipieri precum Luis Suárez, Di María, Verratti, Paredes și Cesc Fàbregas. Tatăl său, după ce a răspuns apelului lui Joan Laporta, a aterizat la Barcelona cu un zbor privat din Miami miercuri, în aceeași săptămână.

Messi a fost programat joi, 5 august, la ora 16:00, în propriul său birou din Barcelona, biroul „Leo Messi Management”, pentru a semna contractul în prezența notarului. Mai târziu, în acea după-amiază, urmau să apară imagini cu el pe terenul de la Spotify Camp Nou semnând documente care fuseseră deja semnate în mod oficial. Chiar și comunicatul de presă era deja redactat și gata să fie trimis presei, anunțând lumii continuitatea argentinianului. Acest text avea să rămână pentru totdeauna pe fundul sertarului.

Dar să ne întoarcem în capitala spaniolă și, mai precis, în zona nobilă de la Casa Blanca. După ce a fost informat cu diligență de Javier de Jaime, următoarea mișcare a lui Florentino Pérez a fost să-i ceară lui José Ángel Sánchez, directorul general al Real Madrid și mâna sa dreaptă la club, să-l sune pe Ferran Reverter, omologul său de la Barça, pentru a-l întreba dacă era la curent cu acordul la care Joan Laporta ajunsese cu Javier Tebas pentru a accepta condițiile CVC. Tot ce s-a întâmplat în acea tristă zi de luni avea să schimbe pentru totdeauna istoria Barçei.

Sánchez vorbește cu Reverter, îi spune dedesubturile afacerii și îl întreabă dacă este la curent. Răspunsul este negativ, deoarece Joan Laporta gestionase personal și în tăcere întreaga operațiune, astfel încât nimeni nu știa nimic. De fapt, acesta a fost obiectivul președintelui, să facă cunoscută întreaga schemă abia după semnarea prelungirii contractului lui Leo Messi.

Uriașa dilemă a lui Ferran Reverter

Reverter, cu aceste informații, are două opțiuni: să vorbească cu Laporta sau, dimpotrivă, să vorbească cu persoana care era principalul garant al consiliului de administrație prezidat de Joan Laporta, José Elías, care scosese din buzunar aproape patruzeci de milioane de euro pentru ca Laporta să își ia în primire mandatul de președinte. Cum președintele Audax Renovables nu ajunsese multimilionar cu o atitudine naivă, el îl avertizase încă de la început pe noul manager general al Barçei că trebuie să fie informat cu privire la orice problemă relevantă care ar putea afecta aprobarea sa. Era cazul operațiunii CVC, astfel că Reverter a optat să formeze numărul lui Elías înainte de cel al lui Laporta.

Pentru președintele blaugrana, aceasta a fost o trădare și, de fapt, era doar o chestiune de timp până când Ferran Reverter nu va mai face parte din structura organizatorică a clubului, lucru care avea să se întâmple la începutul lunii februarie 2022, când a demisionat. Practic a fost o demisie amânată, deoarece, metaforic vorbind, el și-a săpat mormântul ca executiv culé în acea zi de luni. Elías, auzind condițiile și contractul girat de Javier Tebas pe care Laporta urma să le semneze cu fondul de investiții, s-a înfuriat.

Furia sa a fost atât de mare încât l-a contactat pe Laporta și l-a anunțat că, dacă va merge mai departe cu CVC, compromițându-și, după cum a înțeles el, banii de garanție, îi va retrage imediat. Laporta nu a avut de ales decât să se supună ordinelor garantului său dacă nu dorea să-și vadă la rândul său președinția compromisă. Iar acest lucru însemna să renunțe la continuitatea lui Leo Messi, deoarece rămânea fără finanțarea cu care intenționa să-și îndeplinească promisiunea electorală. Laporta avusese totul planificat dar nu a anticipat mișcarea lui Florentino Pérez, care a sfârșit prin a-l afecta direct deoarece Ferran Reverter a înțeles că datoria sa era către persoana care îl susținuse cu atâta generozitate și nu către persoana care prezida clubul și care ținuse totul secret.

Messi a încercat până în ultimul moment

Joan Laporta îl avea pe Jorge Messi venind spre Barcelona și pe Leo Messi așteptând în Ibiza, dar a avut nevoie de timp pentru a încerca să explice că reînnoirea nu va mai fi posibilă. Public el a dat vina, după cum se știe, pe CVC, cu care a vrut să facă o înțelegere, deoarece semnarea însemna ipotecarea clubului pentru 25 de ani, lucru care, în orice caz, a sfârșit prin a fi făcut în alte moduri, dar fără prelungirea lui Leo Messi.

Anturajul jucătorului, desigur, nu a înțeles nimic, deoarece totul fusese deja convenit iar prelungirea era o simplă formalitate. De fapt Jorge Messi chiar i-a spus lui Laporta că vrea să rămână la Barça cu orice preț, că nu va fi niciodată o problemă economică, dar în acel moment decizia fusese deja luată și, după ce CVC ieșise din discuție, Laporta nu avea cum să mai dea înapoi.

Prin urmare, din punctul de vedere al fotbalistului argentinian, continuitatea sa nu a fost doar o problemă economică, ci a fost mai mult decât atât. În cele din urmă, sfârșitul a fost inevitabil, deoarece președintele nu avea altă cale de ieșire. Greșelile sale de calcul i-au distrus întreaga strategie.

O opinie personală despre articolul din SPORT

Textul de mai sus este traducerea integrală a articolului din cotidianul catalan SPORT. Un lucru pare totuși să surprindă: faptul că, aparent, Florentino Pérez nu a aflat despre contract decât în ziua în care cluburilor au fost anunțate în mod formal de către Tebas (2 august), adică după o lună de negocieri cu CVC și totodată o lună de când acesta avusese deja discuția din Lleida cu Laporta (3 iulie). În opinia mea este puțin probabil să fi fost încercat un acord cu CVC fără a include și Real Madrid și încă și mai puțin probabil ca Florentino să nu fi fost la curent cu un astfel de plan, timp de o lună.