EURO 2020
Anglia
Anglia
10
Croatia
Croația
R. Sterling 57

Anglia – Croația 1-0. Sterling aduce în premieră victoria Angliei în primul ei meci de la un turneu final european

Anglia - Croația, scor 1-0, EURO 2020. Statistici, cronica meciului, declaratii, echipele de start, notele jucatorilor.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
Raheem Sterling, autorul unicului gol în meciul Anglia - Croația de la EURO 2020
Raheem Sterling, autorul unicului gol în meciul Anglia - Croația de la EURO 2020

Văzut de majoritatea jurnaliștilor britanici în afara unsprezecelui de start dar preferat acolo de selecționerul Gareth Southgate, Raheem Sterling a adus victoria Angliei în primul mare meci de la EURO 2020 în fața vicecampioanei mondiale, Croația. Sterling și-a pierdut statutul de titular la Manchester City în a doua parte a sezonului, însă rămâne o piesă de bază la echipa națională pentru care a marcat al 13-lea gol în ultimele 17 partide.

Probabil că pentru englezi va fi de bun augur faptul că au început turneul cu un astfel de meci, din care vor avea de tras numeroase învățăminte. Anglia a început ca din tun, cu o bară a lui Phil Foden în minutul 5 și alte două bune ocazii ratate repede de Sterling și Kalvin Phillips, însă tăvălugul spre poarta lui Dominik Livaković a durat doar un sfert de oră. Croații au echilibrat meciul și, chiar dacă nu au pus probleme în ofensivă unde Rebic pe postul de 9 fals nu a reușit să suplinească rolul jucat de Mandzukic la Mondialul din 2018, cel puțin i-au ținut la respect pe englezi, apostrofați din tribună de fanii care așteptau mai mult de la echipa cotată cu a doua șansă la câștigarea trofeului.

Soluția a venit din partea lui Kalvin Phillips, mijlocașul lui Leeds apărut în mod surprinzător în unsprezecele de start care a avut o acțiune personală în minutul 57 ce l-a eliberat pe Sterling, acesta marcând cu o doză de noroc în ciuda opoziției lui Livaković. Harry Kane a avut la scurt timp ocazia de a majora scorul însă a reluat imprecis din apropierea porții, iar meciul s-a îndreptat către un final liniștit ce a confirmat victorie în premieră a Angliei în meciul său de deschidere la un turneu final continental.

Anglia - Croația 1-0, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Anglia - Croația

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Anglia - Croația 1-0

Anglia
Șuturi Anglia
 • Total: 8
 • Pe poartă: 2
50-50
Posesie (%)
 • Anglia
 • Croația
Croația
Șuturi Croația
 • Total: 8
 • Pe poartă: 2
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
8
8
Șuturi pe poartă
2
2
Șuturi pe lângă poartă
4
5
Șuturi blocate
2
1
Faulturi comise
9
10
Cornere
1
1
Ofsaiduri
2
2
Cartonașe galbene
1
3
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
2
1
Total pase
454
458
Pase completate
381
384
Acuratețe pase
84
84

Curiozități statistice ale meciului Anglia - Croația 1-0

 • La cea de-a zece participare la EURO, Anglia a câștigat în premieră primul său meci în turneu, după ce înregistrase cinci remize și patru înfrângeri în precedentele nouă ocazii.
 • Anglia nu a pierdut niciodată pe Wembley în 12 meciuri jucate la turneele finale majore, înregistrând opt victorii și patru remize.
 • Pentru Croația a fost a opta înfrângere în cele 14 meciuri jucate de la începutul lui 2020, după ce pierduse doar opt din precedentele 33 de jocuri.  
 • Pentru Raheem Sterling a fost primul gol marcat la un turneu final major, la al 13-lea meci jucat la EURO sau Campionatul Mondial. Jucătorul lui Manchester City a fost implicat în 19 goluri ale Angliei în ultimele sale 17 jocuri, marcând 13 și oferind 6 pase decisive.
 • Anglia a câștigat toate cele 11 meciuri în care Raheem Sterling a marcat. Procentaj de 100% avea și Martin Chivers, care însă marcase în doar 10 meciuri.
 • Kalvin Phillips a devenit primul jucător englez de la David Beckham în 2000 (contra Portugaliei) care oferă un assist la primul său meci la un turneu final continental. Mijlocașul lui Leeds United a fost și jucătorul englez cu cea mai înaltă acuratețe a paselor în meciul cu Croația.
 • La 17 ani și 349 days, Jude Bellingham a devenit cel mai tânăr jucător care evoluează într-un meci de la turneul final al Campionatului European de Fotbal.