EURO 2020
Croatia
Croația
35
Spania
Spania
Pedri 20 (a)
M. Oršić 85
M. Pašalić 90+2
Pablo Sarabia 38
Azpilicueta 57
Ferran Torres 77
Morata 100
Mikel Oyarzabal 103

Croația – Spania 3-5. Opt marcatori diferiți într-o optime de finală nebună la EURO 2020

Croația - Spania, scor 3-5, EURO 2020. Statistici, cronica meciului, declaratii, echipele de start, notele jucatorilor.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
Pablo Sarabia a marcat primul gol al Spaniei în meciul cu Croația, scor 5-3, în optimile EURO 2020
Pablo Sarabia a marcat primul gol al Spaniei în meciul cu Croația, scor 5-3, în optimile EURO 2020

Nici că se putea un contrast mai mare între meciul Croația – Spania și precedenta optime de finală de la EURO 2020 ce adusese față în față Belgia și Portugalia. Dacă acolo văzusem două echipe pe care calitatea defensivă le-a angrenat într-un pasionant duel al nervilor în care micile detalii au făcut diferența, Croația și Spania au propus, din contră, două apărări permisive și o sumedenie de erori din care s-a născut un meci cu o captivantă evoluție a scorului, cu opt goluri și cu o mulțime de alte mari ocazii, dar în care spectacolul a fost asigurat mai degrabă de defectele individuale decât de calități.

Tonul a fost dat de portarul Unai Simon, care a scăpat pe sub picior o minge întoarsă de la centrul terenului de Pedri și a oferit astfel Croației un nesperat avantaj pe tabelă după un început de meci controlat autoritar de Spania care avusese și două mai oportunități de a înscrie prin Koke și Morata. Golul a dezechilibrat timp de 10 minute naționala lipsită de experiență a ibericilor, însă nici Croația nu a avut suficientă consistență pentru a ține de rezultat. Spania a egalat până la pauză prin Sarabia, apoi și-a creat un solid avantaj de două goluri prin reușitele lui Azpilicueta și Ferran Torres.

Părea o diferență decisivă, însă nici ibericii nu au știut să o conserve. Intrat pe teren în repriza secundă Mislav Orsic a impulsionat echipa Croației și a reușit să o readucă în meci printr-un gol care a necesitat validarea tehnologiei goal-line într-o fază confuză, iar în al doilea din cele șase minute de prelungiri a oferit un assist pentru lovitura de cap a lui Pasalic care a dus scorul la 3-3.

Unai Simon a blocat o mare ocazie a Croației în prelungiri, însă de acolo meciul a intrat în sfârșit pe linia dorită de iberici. Alvaro Morata a marcat în sfârșit primul său gol de la EURO 2020 în minutul 100 dintr-un assist al lui Dani Olmo, apoi jucătorul lui Leipzig a pasat decisiv și pentru Oyarzabal care a închis tabela în minutul 103 chiar dacă Spania a mai avut două bune situații de a duce scorul și mai sus, tratate însă cu superficialitate.

Echipa lui Luis Enrique este prima din istoria Campionatului European care marchează cinci goluri în două meciuri consecutive și face pasul spre sferturile de finală ale unui turneu major pentru prima oară după Mondialul 2014, urmând să întâlnească la Sankt Petersburg învingătoarea dintre Franța și Elveția pentru un loc în careul de ași al competiției.

Croația - Spania 3-5, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Croația - Spania

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Croația - Spania 3-5

Croația
Șuturi Croația
  • Total: 12
  • Pe poartă: 7
33-67
Posesie (%)
  • Croația
  • Spania
Spania
Șuturi Spania
  • Total: 23
  • Pe poartă: 10
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
12
23
Șuturi pe poartă
7
10
Șuturi pe lângă poartă
5
10
Șuturi blocate
0
3
Faulturi comise
26
10
Cornere
1
8
Ofsaiduri
6
3
Cartonașe galbene
2
0
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
5
4
Total pase
427
883
Pase completate
349
792
Acuratețe pase
82
90

Curiozități statistice ale meciului Croația - Spania 3-5

  • Croația - Spania a fost meciul cu al doilea cel mai mare număr de goluri din istoria EURO, după semifinala Franța - Iugoslavia 4-5 din semifinalele din 1960.
  • Spania este prima echipă care marchează câte cinci goluri în două meciuri consecutive de la EURO.
  • Croația a marcat la acest turneu 7 goluri, cele mai multe din istoria prezențelor sale la EURO.
  • Este pentru prima oară când Spania are cinci marcatori diferiți într-un meci de la un turneu final major (EURO sau Campionat Mondial).
  • La 18 ani și 215 zile, Pedri a devenit cel mai tânăr jucător care începe un meci din fazele eliminatorii ale Campionatului European de Fotbal. Recordul îi aparținea lui Wayne Rooney, titular pentru Anglia într-un meci cu Portugalia din 2004 pe când avea 18 ani și 244 de zile.
  • Autogolul lui Pedri a fost al 9-lea la acest EURO, tot atâtea câte s-au marcat în precedentele 15 ediții la un loc.
  • Nu este de mirare că autogolul lui Pedri, de la aproape 45 de metri (49 de yarzi) a stabilit un nou record de distanță de la care se marchează la EURO în propria poartă: niciodată în istoria turneului nu se marcase un autogol din afara careului!