EURO 2020
Elvetia
Elveția
11
Spania
Spania
X. Shaqiri 68
D. Zakaria 8 (a)

Elveția – Spania 1-1 (2-3 d.pen.). Spania se califică în semifinalele EURO 2020 în ciuda intervențiilor miraculoase ale lui Yann Sommer

Elveția - Spania, scor 1-1, EURO 2020. Statistici, cronica meciului, declaratii, echipele de start, notele jucatorilor.

Articol scris de - autor de articole despre Real Madrid, Bundesliga, Premier League și Ligue 1, contributor din 2020 la turneele finale.
Unai Simon, eroul Spaniei în seria penalty-urilor cu Elveția din sferturile EURO 2020
Unai Simon, eroul Spaniei în seria penalty-urilor cu Elveția din sferturile EURO 2020

Spania avea cinci penalty-uri la rând ratate, o serie nefastă începută cu două astfel de șanse irosite de Sergio Ramos chiar într-un meci cu Elveția din Liga Națiunilor în noiembrie 2020, deci este lesne de înțeles nervozitatea din regatul iberic când s-a ajuns la loteria loviturilor de la unsprezece metri pentru a stabili câștigătoarea primului sfert de finală de la EURO 2020. Sergio Busquets și-a asumat prima execuție și a trimis în bara din dreapta lui Sommer, apoi a ratat și Rodri și totuși destinul a fost favorabil ibericilor care au beneficiat de trei ratări ale elvețienilor și și-au asigurat locul în penultimul act al competiției.

Elveția a fost lipsită de șansă încă din start. Intrat în unsprezecele de start ca urmare a suspendării căpitanului Granit Xhaka, Denis Zakaria a deviat în mod nefericit în propria poartă un șut de la distanță al lui Jordi Alba după o lovitură de colț prost executată, iar după zece minute Breel Embolo, unul din cei mai combativi oameni din avanposturi, a trebuit să părăsească terenul pradă unei probleme musculare. Spania a avut meciul la îndemână dar atacanții săi s-au dovedit o dată în plus neinspirați în fața porții adverse, iar o desincronizare defensivă a fundașilor centrali Pau Torres și Aymeric Laporte a permis Elveției să marcheze prin Shaqiri golul egalizator în minutul 68.

Ambițiile ofensive ale echipei lui Petkovic s-au încheiat însă la scurt timp, după ce Freuler a văzut direct cartonașul roșu pentru o intrare pe tibia lui Gerard Moreno. Elveția a rezistat cu remiza până la finalul primelor 90 de minute, însă a terminat această secvență a jocului fără Xhakiri, golgheterul Seferovic și omul cu cele mai multe pase decisive, Zuber. În aceste condiții prelungirile au fost dominate autoritar de spanioli care au avut 8 șuturi pe poartă după ce reușiseră doar 2 în primele 90 de minute, însă s-au lovit de intervențiile miraculoase ale portarului Yann Sommer, îngerul păzitor din poarta Elveției.

Sommer a apărat și un penalty executat de Rodri asemănător lui Mbappe în precedentul meci al elvețienilor, însă de această dată oamenii lui Petkovic nu s-au dovedit la fel de inspitați deși lista executanților a fost aceeași din partida cu Franța. Doar Gavranovic a mai transformat de la punctul cu var, însă apoi Schar, Akanji și Vargas au ratat rând pe rând, oferind Spaniei biletele pentru semifinalele EURO 2020.

Elveția - Spania 1-1, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Elveția - Spania

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Elveția - Spania 1-1

Elveția
Șuturi Elveția
  • Total: 8
  • Pe poartă: 2
28-72
Posesie (%)
  • Elveția
  • Spania
Spania
Șuturi Spania
  • Total: 28
  • Pe poartă: 10
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
8
28
Șuturi pe poartă
2
10
Șuturi pe lângă poartă
4
8
Șuturi blocate
2
10
Faulturi comise
15
14
Cornere
9
13
Ofsaiduri
4
2
Cartonașe galbene
2
1
Cartonașe roșii
1
0
Parade portar
10
1
Total pase
369
970
Pase completate
261
881
Acuratețe pase
71
91

Curiozități statistice ale meciului Elveția - Spania 1-1

  • Este pentru a patra oară când Spania se califică într-o fază avansată a unui Campionat European în urma loviturilor de departajare, mai mult decât orice altă echipă în istoria competiției. Precedentele victime ale ibericilor au fost Danemarca în 84, Italia în 2008 și Portugalia în 2012.
  • Autogolul lui Denis Zakaria a fost al zecelea la actuala ediție de EURO, mai multe decât în toate celelalte 15 ediții precedente împreună. Spania a fost beneficiara a trei dintre cele zece, după ce slovacii Martin Dúbravka și Juraj Kucka își marcaseră în propria poartă în meciul din grupe.
  • Cartonașul roșu primit de Remo Freuler a fost al șaselea acordat la actuala ediție. Doar în 2000 (10) și 1996 (7) au fost mai mulți jucători eliminați.
  • Yann Sommer a avut 10 intervenții salvatoare, cele mai multe ale unui portar într-un meci nepierdut de echipa sa într-o fază eliminatorie a competiției de la Ivo Viktor (15) pentru Cehoslovaia în finala EURO 76 cu Germania.
  • Elveția a pierdut toate meciurile disputate în sferturile de finală ale unui turneu final major (CM 1934, CM 1938, CM 1954, EURO 2020).
  • Spania are 12 goluri marcate la EURO 2020, număr cu care și-a egalat performanța de la edițiile 2008 și 2012, pe care le-a și câștigat.