EURO 2020
Slovacia
Slovacia
05
Spania
Spania
M. Dúbravka 30 (a)
Aymeric Laporte 45+3
Pablo Sarabia 56
Ferran Torres 67
J. Kucka 71 (a)

Slovacia – Spania 0-5. Spania termină grupa pe locul 2, Slovacia iese din competiție

Slovacia - Spania, scor 0-5, EURO 2020. Statistici, cronica meciului, declaratii, echipele de start, notele jucatorilor.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
Autogolul lui Dubravka a deschis drumul Spaniei pentru o victorie cu 5-0 în fața Slovaciei
Autogolul lui Dubravka a deschis drumul Spaniei pentru o victorie cu 5-0 în fața Slovaciei

Poate cel mai bizar autogol din istoria Campionatului European a deschis drumul Spaniei spre prima sa victorie de la acest turneu final și totodată spre accederea în optimile de finală ale competiției. Trecuse o jumătate de oră de joc când Pablo Sarabia a trimis în transversală, Martin Dubravka a avut norocul ca mingea să îi ricoșeze în mod fericit și a vrut să o boxeze simplu peste poartă, însă a lovit-o greșit și a trimis-o direct în propria plasă.

A fost doar una din numeroasele erori defensive de-a dreptul caraghioase ale Slovaciei, care în aceste condiții nu a părut nicio clipă îndreptățită să spere la remiza care ar fi calificat-o în optimi. Tonul fusese dat de Jakub Hromada cu o intrare rudimentară asupra lui Koke în careu în minutul 11, însă Morata a avut același succes de la punctul cu var ca și Gerard Moreno în meciul anterior cu Polonia, contribuind astfel la o statistică privită cu iz de blestem în Spania, țară care ratat de una singură peste un sfert din toate penalty-urile acordate vreodată la Campionatul European de Fotbal.

Dubravka a fost cel care a blocat șutul lui Morata de la punctul cu var, însă avea să intre și el în nota propriei echipe odată cu gafa uriașă din minutul 30 care a deschis recitalul de goluri al Spaniei. A fost 2-0 la pauză după ce Aymeric Laporte a marcat primul său gol pentru naționala iberică în momentele de prelungire ale primei reprize, în fața unui adversar care nu a tras nici măcar o dată spre poarta lui Unai Simon.

Pablo Sarabia a făcut 3-0 în minutul 56, iar odată cu regăsirea apetitului ofensiv al Spaniei și-a regăsit și Luis Enrique inspirația la schimbări: Ferran Torres a marcat în minutul 67 la prima sa atingere de balon, apoi Pau Torres a contribuit și el decisiv cu prima sa atingere, provocând autogolul lui Kucka. Mikel Oyarzabal a ratat de puțin devierea în poartă a unei centrări ideale a lui Jordi Alba și meciul s-a terminat 5-0 în favoarea Spaniei, care totuși a ratat câștigarea grupei din cauza unui gol marcat în prelungiri de Suedia contra Poloniei.

De pe locul 2 Spania va da piept cu Croația în optimi și se află în jumătatea dificilă a tabloului care mai include Belgia, Italia și câștigătoarea „Grupei Morții”, în timp ce Slovacia plătește prețul acestui scor categoric și este una din cele două ocupante de loc 3 care părăsesc turneul imediat după faza grupelor.

Slovacia - Spania 0-5, fișa tehnică

ECHIPELE în meciul Slovacia - Spania

Slide spre stânga pentru a vedea echipele de start, schimbările și notele jucătorilor

Statisticile meciului Slovacia - Spania 0-5

Slovacia
Șuturi Slovacia
 • Total: 3
 • Pe poartă: 0
34-66
Posesie (%)
 • Slovacia
 • Spania
Spania
Șuturi Spania
 • Total: 19
 • Pe poartă: 9
Total șuturi (inclusiv în blocaj)
3
19
Șuturi pe poartă
0
9
Șuturi pe lângă poartă
2
6
Șuturi blocate
1
4
Faulturi comise
14
7
Cornere
0
7
Ofsaiduri
1
0
Cartonașe galbene
2
2
Cartonașe roșii
0
0
Parade portar
6
0
Total pase
344
666
Pase completate
270
598
Acuratețe pase
78
90

Curiozități statistice ale meciului Slovacia - Spania 0-5

 • Aceasta a fost victoria cu numărul 50 pentru Spania la turneele finale majore (EURO și Campionatul Mondial). Este a patra națională din Europa care atinge această bornă, după Germania, Italia și Franța.
 • Spania intră în cercul select al echipelor care au câștigat la o diferență de cinci goluri un meci de la EURO, după Franța și Danemarca în 84, Danemarca în 2000 și Suedia în 2004.
 • De la debutul său la echipa națională în octombrie 2019, Gerard Moreno a fost direct implicat în 10 goluri ale Spaniei (5 goluri marcate și 5 pase decisive), mai multe decât orice alt jucător în această perioadă.
 • Ferran Torres a marcat cu prima sa atingere de minge la 44 de secunde de la intrarea pe teren, semnând al doilea cel mai rapid gol reușit de un jucător aflat în această postură. Recordul aparține unui alt spaniol, Juan Carlos Valeron, care a marcat după 39 de secunde într-un meci cu Rusia de la EURO 2004.
 • Dintre cele 26 de penalty-uri ratate la turneele finale de Campionat European (fără a include loviturile de departajare), 7 au fost ratate de Spania. Danemarca și Olanda, cu câte 2, sunt singurele alte naționale care au mai mult de un penalty ratat la EURO în întreaga istorie a competiției.