Finala EURO 2012, “made in La Masia”

11 jucători care au trecut pe la academia de fotbal a clubului FC Barcelona au fost implicaţi în finala EURO 2012, Spania - Italia 4-0.

Xavi şi Sergio Busquets cu trofeul EURO 2012
2 iulie 2012

Finala Campionatului European de Fotbal 2012 a fost marcata de prezenta a 11 jucatori in loturile celor doua echipe, Spania si Italia, care s-au format sau cel putin au trecut pe la academia clubului FC Barcelona, La Masia. Dintre acestia, 9 jucatori sunt spanioli si 2 italieni.

Cei 7 jucatori din prezentul Barcelonei care au inceput acest turneu sub comanda lui Vicente del Bosque sunt Víctor Valdés, Gerard Piqué, Andrés Iniesta, Xavi Hernández, Cesc Fàbregas, Sergio Busquets si Pedro Rodríguez. Acestora li se adauga portarul Pepe Reina (Liverpool) si Jordi Alba, reintors acasa dupa ce Barcelona a incheiat negocierile cu Valencia pentru transferul tanarului fundas.

De cealalta parte, Italia a avut in lot doi jucatori care au trecut pe la academia Barcelonei, Thiago Motta si Mario Balotelli. Motta a ajuns la Masia in anul 1999, la varsta de 17 ani, a debutat la prima echipa in octombrie 2001 si a ramas pana in sezonul 2006-2007. In prezent jucatorul lui Paris Saint Germain, Thiago declara pentru cotidianul francez L’Équipe: “La Barcelona am invatat sa joc fotbal, sa ma apar si sa atac, am cunoscut o alta viziune asupra acestui sport.”

Xavi, Valdés, Reina, Alba, Piqué si Cesc au trait filosofia Barcelonei inca de mici, Iniesta s-a alaturat grupului la 12 ani, iar Sergio Busquets si Pedro au venit la varsta de 17 ani.

Dintre toti cei 11 jucatori crescuti in academia clubului catalan, 6 au fost titulari pentru selectionata spaniola (Pique, Busquets, Xavi, Iniesta, Cesc, Alba) si unul pentru slectionata italiana (Balotelli). De altfel, Jordi Alba a facut un turneu foarte bun si o finala extraordinara, reusind sa marcheze primul sau gol pentru selectionata iberica, stabilind scorul la pauza, 2-0. Pasa decisiva a primit-o de la Xavi, viitorul sau coleg de la FC Barcelona. De asemenea, Andres Iniesta a fost numit MVP-ul finalei dar si al intregului turneu final.

Pana la finalul meciului, atat pentru Italia cat si pentru Spania au mai intrat cate un echipier care a invatat filosofia fotbalului la Barcelona, Pedro, respectiv Motta.