Interviu cu Steve Clarke, selecționerul Scoției: „Am putea merge la EURO 2024 cu patru portari”

Într-un interviu acordat SkySports, selecționerul Steve Clark explică alegerile sale după anunțarea lotului preliminar al Scoției pentru EURO 2024

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
25 mai 2024
Steve Clark, selecționer Scoția (sursa foto: skysports.com)
Steve Clark, selecționer Scoția (sursa foto: skysports.com)

Într-un interviu acordat SkySports, selecționerul Steve Clark explică alegerile sale după anunțarea lotului preliminar al Scoției pentru EURO 2024.

Cât de greu a fost în ultimele luni să lucrați la echipă și apoi să aflați că veți putea alege trei oameni în plus?
Steve Clarke: Complicat. De la meciurile amicale din martie am adunat accidentări nefericite pe postul de fundaș lateral dreapta unde am pierdut primele două opțiuni. Trecerea de la 23 la 26 aduce un plus de imprevizibil, îți dă mai multe în cap. I-am spus soției mele săptămâna trecută: „capul meu e ca un uscător de rufe”. Îmi treceau atâtea lucruri prin cap, pentru că încerci să acoperi toate scenariile, să privești înainte, să prezici ce se va întâmpla în viitor și nu poți face asta. Dar sper că am suficiente posibilități acolo pentru a acoperi cât mai multe variante.

Ați numit un lot inițial de 28. Mai aveți și alți jucători în așteptare?
Steve Clarke: Nu. Variantele de rezervă vor fi de la U21. Sunt câțiva jucători acolo care, evident, au fost analizați și îi avem în vedere pentru selecție, dar încă nu s-a materializat. Mai este timp până când trebuie să numim lotul final pentru EURO. Încă sunt dubii în legătură cu un jucător sau doi din acest lot preliminar. Mai sunt încă meciuri de jucat, așa că acei băieți ar trebui să joace bine în meciurile U21, pentru că încă putem selecționa de acolo. Avem în vedere un total de 50 de jucători.

Veți lua patru portari la Euro sau vor fi trei?
Steve Clarke: Într-un lot de 26 de oameni, cât timp simt că am suficientă acoperire pentru toate celelalte posturi, este posibil să iau patru portari. Logica din spatele acestui lucru este că portarul numărul 3 sau cel care ar deveni al treilea portar poate fi folosit excesiv la antrenamente, iar având doi astfel de portari poți împărți volumul de muncă. Cred că Julian Nagelsmann [selecționerul Germaniei] a abordat și el puțin acest aspect. Al treilea portar poate avea viață grea, pentru că toți jucătorii de câmp vor o sesiune de șuturi după antrenament și e necesar să faci asta timp de aproape o lună. Este multă muncă pentru un singur om. Așadar, există un argument pentru a lua patru portari, dar la fel de posibil este să rămânem la trei dacă va trebui să acopărim mai multe poziții pe teren. Aceasta va fi una dintre deciziile dificile.

Cât de importantă este experiența lui Craig Gordon în decizia de a face sau nu parte din lotul final?
Steve Clarke: Ar putea fi tatăl lui Ben Doak, aceasta este diferența de vârstă pe care o avem în lot. În ceea ce privește portarii, dacă mergi cu trei portari și unul se accidentează, ai un portar care nu s-a antrenat, care nu a lucrat. Așa că toți vor lucra împreună. Experiența lui Craig în cadrul și în jurul echipei va fi benefică, chiar și doar cu o vorbă spusă cuiva. El a fost acolo, știe cum stă treaba. Are peste 70 de selecții pentru țara sa și, da, este bine că este în formă și implicat.

Sunt jucători cu 40, 50, 60 de selecții în acest lot. Cât de important este să aveți jucători cu asemenea experiență?
Steve Clarke: Acum patru ani am decis că așa voi încerca să construiesc o echipă. Acum au mult mai multe selecții; cu cât sunt mai mulți selecționați, cu atât au mai multă experiență la nivel internațional. Ei au avantajul experienței de turneu, fie el și al turneului Covid, dar înțeleg formatul cu cele trei jocuri într-un interval de timp foarte scurt. Trei meciuri masive într-un interval de timp foarte scurt. Așa că sperăm că acest plus de experiență cu care mergem la acest turneu înseamnă că putem crea un pic de istorie pentru fotbalul scoțian în această vară.

Cum vedeți cele trei echipe pe care le veți întâlni?
Steve Clarke: Toate sunt bune dar sperăm să fim la fel de buni ca ele. Văd că toată lumea subestimează Germania, dar eu nu văd asta. Văd echipa, jucătorii și ultimele două performanțe ale lor în meciurile amicale din martie, iar ei par să ajungă la apogeu în momentul potrivit pentru turneul de acasă. Așa că acesta va fi un bun început. Elveția este o echipă care se califică mereu și, mai mereu când ajunge în faza grupelor unui turneu, iese din grupă și ajunge în fazele eliminatorii. Ungaria cred că seamănă un pic cu noi, joacă un fotbal similar. Este o națiune care este în ascensiune, de asemenea este clasată deasupra noastră în clasamentul mondial FIFA dacă asta mai contează în acest moment. Așa că mergem acolo ca a echipa cu a patra șansă în grupă, dar capabilă să facem o figură foarte bună.

Credeți că așteptările fanilor scoțieni au crescut și este acesta un compliment?
Steve Clarke: Să sperăm că așteptările au crescut, pentru că altfel nu te îmbunătățești. Simt că am crescut în ultimii cinci ani și ar fi frumos să o dovedim în această vară.