Lotul Scoției pentru EURO 2024: probleme la fundașul dreapta, o absență notabilă și surpriza Ben Doak

Accidentat la genunchi, Lewis Ferguson (cel mai bun mijlocaș în Serie A) este marea absență în lotul Scoției pentru EURO 2024.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
24 mai 2024
Lewis Ferguson alături de selecționerul Steve Clark la o acțiune a naționalei Scoției înainte de EURO 2024
Lewis Ferguson alături de selecționerul Steve Clark la o acțiune a naționalei Scoției înainte de EURO 2024

Scoția va participa la al doilea Campionat European consecutiv iar așteptările suporterilor sunt în creștere după o campanie de calificare începută în mod spectaculos, însă trei accidentări importante dau bătăi de cap selecționerului Steve Clark care a anunțat o listă provizorie de 28 de oameni din care va alege 26 pentru turneul final din Germania.

Mari probleme sunt pe postul de fundaș dreapta unde Scoția nu poate conta pe Aaron Hickey (Brentford) și Nathan Patterson (Everton). Va fi resimțită și absența lui Lewis Ferguson, recent desemnat cel mai bun mijlocaș al sezonului în Serie A după o campanie fabuloasă la Bologna cu care a prins un loc de Champions League, dar care s-a accidentat la genunchi și a fost operat în luna aprilie, cu două luni înainte de EURO. În cazul său însă există soluții de înlocuire, Steve Clark având de unde alege pentru mijlocul terenului unde Callum McGregor, Billy Gilmour, John McGinn, Kenny McLean, Scott McTominay și Stuart Armstrong au avut cu toții evoluții consistente în ultimul an.

Surpriza este includerea pe lista inițială de 28 de jucători a tânărului de 18 ani Ben Doak, folosit de 5 ori de Jurgen Klopp la Liverpool în prima jumătate a sezonului înainte ca o accidentare să îi stopeze progresul. Steve Clark a comentat situația tânărului atacant: „Ben este foarte talentat, iese imediat în evidență, iar viteza sa este ceva ce ne lipsea. Este un jucător diferit față de am folosit până acum, este tânăr și mai are multe de învățat, dar creșterea numărului de jucători selecționabili de la 23 la 26 justifică această oportunitate”.

James Forest revine la echipa națională după aproape 3 ani, după ce a fost unul din oamenii determinanți în ultimele două luni în campania lui Celtic Glasgow încheiată cu un nou titlu de campioană a Scoției. Colegul său de la echipa de club Anthony Ralston ar putea fi soluția pentru postul deficitar de fundaș dreapta.

În lotul provizoriu al Scoției pentru EURO 2024 se regăsesc deocamdată patru portari, iar selecționerul încă nu a decis dacă îi va lua pe toți la turneul final din Germania.

Lotul provizoriu al Scoției pentru EURO 2024 (28 de jucători)

Portari: Angus Gunn (Norwich City), Zander Clark (Hearts), Craig Gordon (Hearts), Liam Kelly (Motherwell).

Fundași: Andy Robertson (Liverpool), Kieran Tierney (Real Sociedad), Jack Hendry (Al Ettifaq), Ryan Porteous (Watford), Liam Cooper (Leeds United), Scott McKenna (FC Copenhaga), Grant Hanley (Norwich City), Greg Taylor (Celtic), John Souttar (Rangers), Anthony Ralston (Celtic), Ross McCrorie (Bristol City).

Mijlocași: Callum McGregor (Celtic), Ryan Christie (Bournemouth), Billy Gilmour (Brighton & Hove Albion), John McGinn (Aston Villa), Kenny McLean (Norwich City), Scott McTominay (Manchester United), Stuart Armstrong (Southampton), Ryan Jack (Rangers).

Atacanți: Lyndon Dykes (Queen’s Park Rangers), Che Adams (Southampton), Lawrence Shankland (Hearts), Ben Doak (Liverpool), James Forrest (Celtic).

Scoția face parte din Grupa A la EURO 2024 și va juca meciul de deschidere contra naționalei țării gazdă, Germania. Din grupă mai fac parte Elveția și Ungaria.

Statisticile jucătorilor Scoției la EURO 2024.