Interviu Ernesto Valverde: “Trebuie să îl odihnim și pe Messi”

Într-un interviu acordat cotidianului AS, Ernesto Valverde analizează meciul Barcelona - Valencia din semifinalele Cupei Spaniei 2017-2018.

Ernesto Valverde, FC Barcelona
2 februarie 2018

La o zi după meciul Barcelona – Valencia 1-0 din manșa tur a semifinalelor Copei del Rey, tehnicianul Ernesto Valverde a acordat un scurt interviu cotidianului AS în care a discutat despre partida contra Liliecilor, prestația lui Messi, Coutinho și Umtiti, motivul titularizării lui Aleix Vidal și rotația jucătorilor într-o perioadă aglomerată a sezonului.

Ați atacat în fața unei echipe foarte închise. Cum caracterizați atacul echipei?
Era un dublu obiectiv. Trebuie să ataci bine pentru că asta îți garantează faptul că te aperi bine. Ei s-au apărat bine pe două linii, am avut spațiile interioare închise și pe acolo puteam să rezolvăm meciul. Nu este un avantaj decisiv, dar este bine că nu am primit gol.

Este rezultatul prea strâns?
Fiecare antrenor vede lucrurile într-un mod aparte. Noi am încercat să mai înscriem, am dominat meciul dar ei au avut un plan clar: să lase calificarea deschisă. Au avut absențe importante, s-au apărat bine și nu ne-au permis să luăm un avantaj mai mare.

Veți odihni jucători duminică?
Avem foarte multe meciuri într-o scurtă perioadă de timp în această lună și nu prea este spațiu de la un meci la altul. Deja este vineri și următorul meci este duminică. Va trebui să facem niște schimbări în următoarele două meciuri, dar voi aștepta să văd cum se prezintă jucătorii mâine.

Au venit doar 51.000 de oameni pe Camp Nou. Ce puteți face mai mult pentru a-i atrage pe oameni?
Nu știu, cred că nici orele meciurilor nu ajută. Este iarnă și încercăm să facem tot posibilul să le oferim o experiență plăcută.

Este marele premiu faptul că nu ați primit gol?
Rezultatul nu este rău. Am câștigat și în acest moment un 0-0 ne avantajează. Nu vom merge la Valencia pentru un egal, vom încerca să ne facem jocul, dar acum provocarea este la ei să încerce să câștige.

Vă preocupă gestionarea efortului fizic al jucătorilor?
Este prețul pe care trebuie să îl plătești când avansezi în toate competițiile. Provocarea noastră acum este să recuperăm bine jucătorii care evoluează multe minute.

Ați jucat cu Aleix [Vidal] în linia de start. De ce?
Ne oferă profunzime și amplitudine. Și, nu în ultimul rând, știam că vom întâlni o echipă care va închide spațiile interioare, că vom găsi zone mai libere în părțile laterale și că pe acolo trebuie să încercăm să le străpungem apărarea. La fel ca Espanyol.

Coutinho a terminat meciul în partea stângă. Ce i-ați cerut?
A fost un moment în care a ajuns în această poziție fiindcă Leo ajunsese în dreapta și în acest caz trebuie făcută o ajustare, dar în linii mari Coutinho trebuie să joace într-una din cele laturi fiindcă Leo joacă central. O poate face la fel de bine atât în stânga cât și în dreapta.

Cum vi s-a părut Umtiti?
Era la un nivel foarte înalt când s-a accidentat. A revenit dar încă se vede că trebuie să își regăsească ritmul de joc. Pentru noi este un jucător fundamental fiind atât de sigur și rapid.

Cum ați văzut centrarea lui Messi la gol?
De fiecare dată când atinge mingea ne așteptăm să inventeze ceva. Trebuie să îi dăm și lui niște momente de respiro, dar a-l vedea pe teren este mereu un spectacol.

Pe Mestalla s-a văzut un meci asemănător în prima repriză. Este Valencia echipa care se apără cel mai bine contra Barcelonei?
Este o echipă care muncește foarte mult și se apără foarte bone. Nu știu dacă e echipa care joacă cel mai bine împotriva noastră, dar este o echipă cu jucători mari și ne-a pus în dificultate atât pe Mestalla cât și aici.