Retrospectivă: România – Muntenegru 0-0 în debutul Ligii Națiunilor 2018-2019

Privire retrospectivă asupra meciului România - Muntenegru 0-0 din prima etapă Nations League 2018-2019, disputat la Ploiești fără spectatori

Unsprezecele de start al României în meciul cu Muntenegru de la startul Ligii Națiunilor 2018-2019 (scor final 0-0)
27 mai 2022

Cu Cosmin Contra pe banca tehnică, România a avut parte de un debut dezamagitor în Liga Națiunilor 2018-2019 chiar dacă obținuse patru victorii în meciurile amicale din acel an, 2-1 cu Israel, 1-0 cu Suedia, 3-2 cu Chile și 2-0 cu Finlanda. Optimismul era la cote înalte înainte de noua competiție UEFA, însă speranțele la câștigarea grupei din Liga C au fost serios zdruncinate încă de la primul joc, un tern 0-0 cu Muntenegru pe stadionul Ilie Oană din Ploiești într-un meci jucat fără spectatori din cauza unei sancțiuni impuse de UEFA.

România își dorea revanșa după meciurile dezamăgitoare în compania Muntengrului în recent încheiata campanie pentru Mondialul 2018, 1-1 pe teren propriu și 0-1 în deplasare, însă fără un om dezechilibrant în jumătatea adversă, tricolorilor le-a lipsit claritatea pe faza ofensivă și au ajuns cu greu la poarta lui Petkovic în ciuda unei posesii zdrobitoare a balonului. România a prestat un joc demn de liga a treia, iar promovarea în eșalonul superior valoric a părut încă de la primul meci o himeră dintr-o grupă care mai conținea puternica națională a Serbiei și Lituania. În formula Tătărușanu – Benzar, Chiricheș, Săpunaru, Bancu – Pintilii, Stanciu – Chipciu, Maxim, Mitriță – Keșerü, naționala tricoloră a părut o echipă lipsită de personalitate, de individualități și de valoare, iar cel mai periculos om al său a fost… fundașul central Chiricheș, urcat în careul advers la fazele fixe.

O singură mare ocazie a fost consemnată în dreptul formației noastre, în debutul reprizei secunde când Keșeru a reluat cu latul spre colțul scurt o centrare bună a lui Benzar, prea puțin într-o partidă în care oaspeții au evoluat în final în inferioritate numerică după eliminarea lui Mugosa în minutul 77 ca urmare a două galbene.

România avea să joace mai bine în restul campaniei și avea să o încheie neînvinsă, însă meciul din runda inaugurală cu Muntenegru avea să se dovedească decisiv în economia promovării, formația lui Contra terminând la două puncte în spatele Serbiei cu care a remizat în ambele întâlniri, 2-2 în deplasare și 0-0 la București.