Francesco Totti, primul pas către cariera de antrenor

Fostul căpitan al Romei, Francesco Totti, a început recent la Trigoria cursul pentru obţinerea licenţei B UEFA, primul pas necesar unei cariere ca antrenor

Francesco Totti
19 septembrie 2017

Pe 28 mai, în ultimul meci din sezonul anterior de Serie A, Francesco Totti punea capăt carierei de jucător într-o atmosferă extrem de emoţionantă pe stadionul Olimpico din capitala Italiei, în faţa a 60000 de oameni veniţi să aducă un ultim omagiu uneia dintre legendele Romei şi a fotbalului italian. Timp de 28 din 40 de ani, Francesco Totti a încântat publicul din peninsulă şi cel mai important a realizat acest lucru în tricoul unei singure echipe. Deşi palmaresul său cu AS Roma nu este unul impresionant, respectul şi aprecierea fanilor este cu atât mai mare pentru un jucător care a sacrificat şansa de a câştiga multe trofee pentru a rămâne întreaga carieră la gruparea capitolină, alături de care a crescut şi s-a consacrat în fotbalul mondial.

Francesco Totti a câştigat un titlu cu AS Roma, însă şi un Campionat Mondial cu echipa naţională a Italiei, alături de Gheata de aur în stagiunea 2006–07, graţie celor 26 de goluri marcate în acel sezon de Serie A.

Fostul căpitan al Romei se pregăteşte acum de următoarea fază importantă a carierei sale. Aflat în ultimul rând al sălii, ascuns printre ceilalţi participanţi, pregătit să asculte şi să noteze: în acest fel Francesco Totti a început recent la Trigoria cursul pentru obţinerea licenţei B UEFA. Totti, care continuă colaborarea cu AS Roma după ce a fost păstrat în cadrul clubului giallorosso, a participat astfel la prima lecţie alături tehnico-tactică alături de Biagio Savarese, vicepreşedintele Asociaţiei Antrenorilor Italieni. Durata cursului este de şapte săptămâni, de-a lungul cărora participanţilor le vor fi prezentate în detaliu aspecte legate de activitatea ca antrenor (metodologia antrenamentului, psihologia, medicina sportivă, regulamentul de joc, lecţii de prim ajutor), în timp ce examenul final este programat a avea loc la jumătatea lunii decembrie.

Cursul pentru licenţa B Uefa reprezintă primul pas obligatoriu pentru cei care doresc să îşi continue apoi pregătirea ca antrenor şi oferă o pregătire completă la nivelul fotbalului de juniori şi la nivelul fotbalului amator. Acreditarea care se obţine la capătul cursului, de îndată ce examenul final este trecut, permite absolvenţilor să conducă de pe bancă orice echipă de juniori cu excepţia celor participante în campionatul Primavera, precum şi orice echipă din campionatele organizate de Liga Naţionala de Amatori, inclusiv Serie D.