Lotul Croației pentru EURO 2024: ultimul turneu major pentru Luka Modric?

Luka Modric este marea vedetă în lotul Croației pentru EURO 2024, echipă care a ajuns în două finale și o semifinală în ultimele patru turnee majore.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
27 mai 2024
Luka Modric, locul 3 cu Croația la Campionatul Mondial 2022
Luka Modric, locul 3 cu Croația la Campionatul Mondial 2022

La 38 de ani Luka Modric rămâne numărul unu în echipa națională a Croației, însă EURO 2024 ar putea fi ultimul turneu internațional pentru starul lui Real Madrid, motiv pentru selecționerul Zlatko Dalic să declare că „nu există presiunea rezultatului, ci vreau să văd că ne bucurăm de fotbal și că putem arăta un joc bun care să îi facă pe suporteri fericiți și mândri”.

Lotul anunțat de Dalic pentru turneul final din Germania nu conține surprize. Ceva semne de întrebare erau în legătură cu Ivan Perisic după ruptura de ligamente suferită la Tottenham în septembrie 2023, însă veteranul de 35 de ani a reapărut pe gazon la începutul lui aprilie și a jucat în 8 meciuri pentru Hajduk Split, unde a fost împrumutat pentru a doua jumătate a sezonului.

Cu jucători precum Josko Gvadrio și Mateo Kovacic de la Manchester City, Josip Stanisic de la Leverkusen, Mario Pasalic de la Atalanta sau Andrej Kramaric de la Hoffenheim sau Ante Budimir de la Osasuna, Croația are un loc echilibrat și experimentat cu care ar putea scrie încă o pagină frumoasă în istoria fotbalului după trei rezultate memorabile în ultimii 6 ani: finala Mondialului 2018, locul 3 la Mondialul 2022 și finala Nations League în 2023.

Lotul Croației pentru EURO 2024

Portari: Dominik Livakovic (Fenerbahce), Ivica Ivusic (Pafos), Nediljko Labrovic (Rijeka)

Fundași: Domagoj Vida (AEK Atena), Josip Juranovic (Union Berlin), Josko Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax), Josip Stanisic (Bayer Leverkusen), Josip Sutalo (Ajax), Martin Erlic (Sassuolo), Marin Pongracic (Lecce)

Mijlocași: Luka Modric (Real Madrid), Mateo Kovacic (Manchester City), Marcelo Brozovic (Al Nassr), Mario Pasalic (Atalanta), Nikola Vlasic (Torino), Lovro Majer (Wolsfburg), Luka Ivanusec (Feyenoord), Luka Sucic (RB Salzburg), Martin Baturina (Dinamo Zagreb)

Atacanți: Ivan Perisic (Hajduk Split), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Marko Pjaca (Rijeka), Ante Budimir (Osasuna), Marco Pasalic (Rijeka).

Deși Zlatko Dalic a anunțat 26 de jucători și în principiu acesta va fi lotul final al Croației pentru EURO 2024, există și o listă de jucători alternativi la care s-ar putea apela în cazul unor probleme: Borna Barisic (Rangers), Duje Caleta-Car (Lyon), Kristijan Jakic (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Toni Fruk (Rijeka), Marin Ljubicic (LASK Linz), Igor Matanovic (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk Split), Petar Sucic (Dinamo Zagreb).

Croația face parte din Grupa B la EURO 2024, alături de Spania, Italia și Albania.

Statisticile jucătorilor Croației la EURO 2024.