Lazio, un singur succes din ultimele zece meciuri de Serie A cu AS Roma

Cele mai importante date şi statistici înainte de derby-ul capitaliei Italiei cu numărul 149 dintre Lazio şi AS Roma, programat în următoarea etapă de Serie A

Articol scris de - unul din pilonii proiectului FootballClub.ro, coordonatorul comunității fanilor echipei Juventus Torino, totodată un bun cunoscător și analist obiectiv al întregului fotbal italian și al celui englez, cu peste 3000 de articole scrise despre fotbalul la nivel de club și zeci de cronici de meci scrise la turneele finale.
13 aprilie 2018
AS Roma - Lazio 2-1 (Serie A, 18 noiembrie 2017)
AS Roma - Lazio 2-1 (Serie A, 18 noiembrie 2017)

Etapa cu numărul 32 din Serie A se va încheia cu meciul dintre Lazio şi AS Roma, un derby al capitalei Italiei la care cele două formaţii se prezintă cu stări de spirit complet diferite ca urmare a rezultatelor înregistrate la mijlocul săptămânii în cupele europene. Dacă AS Roma a reuşit o performanţă pe cât de surprinzătoare, pe atât de impresionantă, prin eliminarea celor de la FC Barcelona în manşa retur din sferturile de finală UEFA Champions League (graţie unui succes cu scorul de 3-0 după eşecul cu 4-1 suferit în tur), Lazio a avut parte de o experienţă total opusă: deşi s-a impus în turul fazei sferturilor de finală din UEFA Europa League, scor 4-2 împotriva lui FC Salzburg şi a reuşit chiar să deschidă scorul în duelul din retur, oamenii lui Simone Inzaghi au avut parte de o cădere inexplicabilă în repriza secundă şi au fost învinşi cu 4-1, părăsind astfel competiţia.

Atenţia celor două echipe se va îndrepta acum exclusiv pe campionat şi pe confruntarea din următoarea etapă, care va avea o importanţă foarte mare nu doar pentru prestigiul, orgoliul şi tradiţia unui astfel de derby, ci inclusiv pentru situaţia din clasamentul Serie A, ambele fiind implicate într-o strânsă luptă pentru calificarea în viitoarea ediţie de UEFA Champions League.

În aşteptarea meciului programat a se disputa duminică seara, de la ora 21:45, pe stadionul Olimpico din capitala Italiei, iată câteva dintre cele mai importante statistici, date şi observaţii generale referitoare la istoricul derby-urilor, precum şi la randamentul recent al celor două formaţii în campionat:

  • va fi meciul cu numărul 149 între Lazio şi AS Roma, la nivelul Serie A: statistica generală este reprezentată de 53 de succese pentru formaţia giallorosso, 57 de rezultate de egalitate şi 37 de victorii pentru Lazio.
  • echipa biancoceleste a obţinut un singur succes în ultimele zece dueluri de campionat disputate contra celor de la AS Roma, fiind învinsă în cinci din ultimele şase.
  • Lazio a pierdut ultimele trei derby-uri în calitate de echipă gazdă în Serie A şi nu a suferit niciodată patru eşecuri consecutive în meciuri considerate a fi pe propria arenă la nivelul campionatului.
  • din stagiunea 1994/95, meciurile dintre Lazio şi Roma au consemnat cele mai multe eliminări în Serie A (32).
  • Lazio a pierdut un singur meci din ultimele şapte disputate la nivelul campionatului, cu un bilanţ general format din patru victorii şi două rezultate de egalitate.
  • AS Roma nu a înscris în partida din runda anterioară, pierdută pe teren propriu cu Fiorentina: din martie 2015 nu s-a mai întâmplat ca giallorossi să încheie două meciuri consecutive de Serie A fără gol marcat.
  • confruntarea de duminică va reprezenta un duel între cel mai bun atac din campionat (Lazio, 75 de goluri) şi echipa care în actuala ediţie de Serie A a avut cele mai multe şuturi la partă (AS Roma, 557).
  • Gregoire Defrel a înscris trei goluri în cinci meciuri de Serie A disputate cu Lazio, dintre care două pe arena Olimpico: atacantul francez nu a marcat mai multe goluri în faţa nici unei alte echipe din Serie A.
  • după ce a înscris la fiecare dintre primele două apariţii în derby, atacantul bosniac Edin Dzeko nu a mai reuşit să îşi treacă numele pe lista marcatorilor în următoarele cinci dueluri directe (două în Cupa Italiei), deşi s-a aflat pe teren timp de 450 de minute.
  • luând în considerare cele mai puternice cinci campionate ale Europei, doar trei mijlocaşi au participat direct la cel puţin 20 de goluri marcate în actualul campionat (statistica bazată pe totalul golurilor şi a paselor de gol): Thauvin, De Bruyne şi Luis Alberto.