Cele șase dileme ale lui Gareth Southgate la naționala Angliei înainte de EURO 2024

Fundașul stânga, partenerul lui John Stones în centrul defensivei, perechea lui Declan Rice la mijloc sunt unele din întrebările la care nu există încă răspunsuri evidente.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
21 aprilie 2024
Marcus Rashford, Phil Foden și Harry Kane, în acțiune pentru naționala Angliei înainte de EURO 2024
Marcus Rashford, Phil Foden și Harry Kane, în acțiune pentru naționala Angliei înainte de EURO 2024

Într-un articol-editorial publicat în cotidianul The Telegraph, jurnalistul britanic Jason Burt analizează dilemele selecționerului Gareth Southgate înainte de EURO 2024 pornind de la sistemul de joc folosit în preliminarii și randamentul recent al jucătorilor, dar vine și cu o propunere interesantă pentru un sistem inedit care i-ar putea face loc în unsprezecele de start lui Cole Palmer, jucătorul care face furori la Chelsea după transferul de la Manchester City în startul sezonului.

În continuare puteți citi traducerea integrală a articolului, a cărui variantă originală în limba engleză poate fi găsită AICI. De menționat că articolul a fost scris între cele două amicale susținute de Anglia în luna martie, 0-1 cu Brazilia și 2-2 cu Belgia.

1. Dilema fundașului stânga

Gareth Southgate a vorbit despre evoluția lui Ben Chilwell împotriva Braziliei, dar s-a referit și la Luke Shaw ca fiind „de clasă mondială”. Problema este că apărătorul lui Manchester United ar putea să nu mai joace până la finalul sezonului. În condițiile în care loturile au fost reduse (deocamdată) de la 26 la 23 de jucători, își poate permite Southgate să ia la turneul final un jucător care nu este pe deplin apt? De asemenea, a recunoscut că este puțin probabil ca Shaw să poată juca toate cele șapte meciuri dacă Anglia va ajunge până în finală.

Soluția ar putea fi mutarea lui Kieran Trippier de pe partea dreaptă, având în vedere că el va merge la turneu ca rezervă a lui Kyle Walker. Acest lucru ajută, de asemenea, la asigurarea unui loc pentru Trent Alexander-Arnold în echipă, chiar dacă este folosit la mijlocul terenului. Southgate ar putea să se uite la Joe Gomez, care a jucat impresionant pe postul de fundaș stânga la Liverpool. Nu există un răspuns evident dacă Shaw nu va fi fapt, dar îți poate asuma riscul?

2. Harry Maguire redeschide dezbaterea despre mijlocașii centrali

Fundașul lui Manchester United a vorbit cu încredere (și convingător) despre cât de bine a jucat pentru Anglia înainte de meciul cu Brazilia, chiar și atunci când nu a fost folosit în mod constant la club. Performanțele lui Maguire la turneele finale și statisticile îi dădeau dreptate… până la greșeala teribilă din care Raphinha ar fi trebuit să înscrie. Este genul de greșeală neforțată care, dacă se repetă în Germania în această vară, ar putea elimina Anglia din turneu.

Cine să fie partenerul lui John Stones este o problemă, mai ales că Lewis Dunk, când a intrat pe teren, a fost vinovat pentru golul Braziliei. Va fi Maguire, dar este o problemă de netăgăduit că nu se confruntă cu o concurență mai puternică pentru locul său.

Marc Guehi este accidentat, Levi Colwill este și el absent, iar Southgate este în mod clar neconvins de Fikayo Tomori. Jarrad Branthwaite nu a avut până acum convocări la echipa națională, dar ar trebui să apară împotriva Belgiei, în timp ce Southgate a fost impresionat de Ezri Konsa când a intrat împotriva Braziliei pe postul de fundaș dreapta și a vorbit despre importanța versatilității sale.

3. Cine este partenerul lui Declan Rice?

O problemă și mai presantă decât cine va juca alături de John Stones este cine va fi partenerul lui Declan Rice. Conor Gallagher a jucat împotriva Braziliei și s-a descurcat bine, Jordan Henderson este așteptat să joace împotriva Belgiei dar nu este în cel mai bun moment, iar Kalvin Phillips este, pe bună dreptate, în afara lotului.

Este interesant cât de frustrat este Gareth Southgate de faptul că nu-i poate oferi lui Trent Alexander-Arnold o serie de meciuri la mijlocul terenului. În acest caz însă, răspunsul este evident. Există un „specialist” în echipă. Deși are doar 18 ani (va face 19 luna viitoare) și a jucat până acum doar 15 minute pentru țara sa, este deja timpul să aibă încredere în Kobbie Mainoo.

4. Partea stângă a atacului

Se pare că Gareth Southgate preferă o formație 4-2-3-1 pentru Germania, cu trei jucători în spatele atacantului principal. Știm că Jude Bellingham va juca în mijlocul celor trei, ca număr 10, și că Bukayo Saka va figura pe partea dreaptă. Ce se întâmplă însă în stânga?

Anglia are o abundență de talente: Phil Foden, Marcus Rashford, Jack Grealish și acum și Anthony Gordon. Și totuși, nimeni nu are locul bătut în cuie. Se simte ca un sacrilegiu să nu-l includem pe Foden, care a jucat cele mai multe minute în Premier League pe stânga, dar a fost pe dreapta împotriva Braziliei. Cu toate acestea, el nu și-a continuat și la națională forma de la echipa de club și a fost o dezamăgire. Anglia trebuie să îl deblocheze.

Atât Rashford cât și Grealish au avut campanii frustrante și, deși Gordon s-a descurcat bine împotriva Braziliei, aceasta a fost doar prima sa selecție. Poate fi cu adevărat selectat înaintea celorlalți trei?

5. Echipa lui Harry Kane

Cu toate discuțiile despre cât de important este Jude Bellingham pentru echipa națională (pentru că este), Anglia de azi rămâne totuși echipa lui Harry Kane. Este de necontestat. Anglia pur și simplu nu este la fel fără căpitanul său și, din păcate, până acum, Ollie Watkins pur și simplu nu a profitat de șansa de a fi un înlocuitor convingător. Este cu atât mai dezamăgitor, având în vedere forma extraordinară a lui Watkins pentru Aston Villa.

Și astfel, împotriva Belgiei, Southgate va apela la Ivan Toney și a vorbit despre „fanfaronada” atacantului de la Brentford ca fiind una dintre caracteristicile sale. Toney nu duce lipsă de încredere și este poate mai asemănător cu Kane decât Watkins. Dar, din nou, este o provocare mare pentru el să fie titular și să se impună. Rashford ar fi o soluție, dar nu pare niciodată comod în centru.

6. Cea mai bună așezare

Există o abordare pe care Southgate nu a încercat-o încă, iar faptul că nu are jucătorii disponibili pentru a o face să funcționeze (din cauza accidentărilor și, poate, a formei) înseamnă că în acest moment nu este o variantă funcțională, dar permiteți-mi să o expun.

Personal, mi-aș dori ca Anglia să intre în turneu cu o formație 4-1-4-1, care să se schimbe în 3-2-4-1 după startul meciului și să reproducă modelul Manchester City. Cheia este apărarea, cu John Stones avansând la mijlocul terenului. Ar fi nevoie de Kyle Walker și Luke Shaw de fiecare parte a unui mijlocaș central, în prezent Harry Maguire.

Lipsa de viteză a lui Maguire este o problemă evidentă, deoarece nu este la fel de rapid ca fundașii centrali de la City. Apoi, l-aș avea pe Declan Rice în rolul lui Rodri și o linie de patru în spatele lui Harry Kane. Acesta ar fi Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden și un alt jucător în funcție de poziția lui Foden. Dacă Foden ar juca în stânga, atunci James Maddison ar putea juca mai central. Dacă Foden ar fi central, atunci Jack Grealish, Marcus Rashford sau Anthony Gordon pot juca în stânga. Acest sistem i-ar putea oferi o șansă lui Cole Palmer, dar marele cusur al ideii mele rămâne acea apărare.