De la Bale la Sanchez, cei mai importanţi jucători care nu vor fi prezenţi la Campionatul Mondial 2018

O serie de jucători importanţi nu vor avea posibilitatea de a evolua la Campionatul Mondial 2018 din Rusia, care va avea loc vara viitoare

Gareth Bale, Ţara Galilor
11 octombrie 2017

Preliminariile pentru calificarea la Campionatul Mondial 2018 din Rusia au ajuns aproape de final, astfel că, în aşteptarea meciurilor de baraj care vor decide ultimele reprezentative ce vor fi prezente la turneul final de vara viitoare, cunoaştem deja o parte dintre cei mai importanţi jucători care nu vor avea posibilitatea de a evolua la prestigioasa competiţie din Rusia:

Edin Dzeko (AS Roma), Miralem Pjanic (Juventus), Bosnia
Aflată într-o grupă cu Belgia, Grecia, Estonia, Cipru şi Gibraltar, pentru Bosnia a fost evident încă din start că va concura pentru poziţia secundă a grupei, însă în cele din urmă selecţionata pregătită de Mehmed Bazdarevic a pierdut duelul cu reprezentativa elenă pentru locul de baraj, în principal din cauza eşecului din deplasare cu Cipru, colaborat cu cele două rezultate de egalitate din meciurile directe contra Greciei.

Kevin Strootman (AS Roma), Olanda
Absenţa Olandei de la Campionatul European 2016 nu a fost un simplu eşec întâmplător, după cum o demonstrează parcursul olandezilor din grupa de calificare la Campionatul Mondial 2018 din Rusia. În ciuda celor patru victorii din ultimele cinci partide, rezultatele modeste înregistrate în deplasare (înfrângeri cu Bulgaria şi Franţa, respectiv remiză în Suedia), au făcut ca Olanda să depindă de criteriul golaverajului în lupta cu Suedia pentru locul secund al grupei, iar reprezentativa pregătită de Dick Advocaat va fi astfel nevoită să mai asiste la un turneu final doar în calitate de spectator.

Arturo Vidal (Bayern Munchen) şi Alexis Sanchez (Arsenal), Chile
Chile poate acuza rezultatul din ultima rundă a calificărilor, scor 1-1 dintre Peru şi Columbia, care a ajutat ambele selecţionate şi a dus la clasarea naţionalei statului Chile doar pe locul al şaselea al grupei, însă câştigătoarea Cupei Americii din 2015 şi 2016 nu poate trece cu vederea faptul că a reuşit să adune doar trei puncte din ultimele patru partide de calificare, ceea ce în final a făcut diferenţa în defavoarea naţionalei lui Arturo Vidal şi Alexis Sanchez.

Pierre Aubameyang (Borussia Dortmund), Gabon
Un jucător de cel mai înalt nivel (Pierre Aubameyang) şi unul cu un trecut în Serie A la Juventus (Mario Lemina), nu au fost de ajuns pentru reprezentativa statului Gabon într-o grupă de calificare la Campionatul Mondial 2018 în care Maron şi Coasta de Fildeş s-au duelat pentru un loc la turneul final.

Riyad Mahrez (Leicester City), Algeria
Un singur punct adunat de Algeria în grupa B de calificare la Campionatul Mondial şi nicio perspectivă pentru Riyad Mahrez de a fi prezent la cel mai aşteptat eveniment de vara viitoare.

Gareth Bale (Real Madrid), Ţara Galilor
După evoluţiile excelente şi parcursul lung de la Euro 2016, aşteptările erau mari pentru Ţara Galilor, condusă de pe teren de Gareth Bale şi Aaron Ramsey. Serbia, Irlanda, Austria, Georgia şi Moldova nu păreau a fi adversari imposibili de abordat pentru reprezentativa pregătită de Chris Coleman, care însă a avut o serie de cinci meciuri consecutive încheiate numai prin rezultate de egalitate, inclusiv pe teren propriu cu Serbia şi Georgia, iar eşecul din ultima partidă, scor 1-0 pe propria arenă împotriva Irlandei, a făcut ca Ţara Galilor să nu prindă nici măcar un loc la baraj.

Jan Oblak (Atletico Madrid), Slovenia
Într-o grupă din care Anglia se detaşa clar favorită la calificarea directă încă de la începutul preliminariilor, Slovenia a încercat să lupte cu alte două naţionale de o valoare relativ apropiată, Slovacia şi Scoţia, pentru clasarea pe poziţia a doua. Cu un portar de top precum Jan Oblak, reprezentativa lui Sreko Katanec nu a fost departe de o preformanţă importantă, aflându-se la doar trei puncte în spatele contracandidatelor. Decisive au fost cele două eşecuri suferite în deplasare atât contra Scoţiei, cât şi în duelul cu Slovacia.