Lotul Ucrainei pentru EURO 2024

În frunte cu Lunin, Mudryk și golgheterul La Liga, lotul Ucrainei pentru EURO 2024 cuprinde jucători care evoluează în campionate de top ale Europei.

Articol scris de - inițiatorul proiectului FootballClub.ro, urmăritor fidel al meciurilor din La Liga, Premier League și Bundesliga, cu peste 1000 de cronici și alte articole scrise despre FC Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG.
8 iunie 2024
Lotul Ucrainei pentru EURO 2024
Lotul Ucrainei pentru EURO 2024

Începând cu portarul Andriy Lunin după un sezon impresionat la Real Madrid, continuând cu jucători importanți în Premier League precum Oleksandr Zinchenko (Arsenal) și Mykhailo Mudryk (Chelsea) și încheind cu Artem Dovbyk, noul golgheter din La Liga, Ucraina propune pentru EURO 2024 un lot interesant și tânăr. Poate că media scăzută de vârstă și experiența internațională limitată a unora dintre jucători pot fi considerate impedimente înaintea unui turneu final major, însă Ucraina lui Sergei Rebrov a dat dovadă de maturitate și forță mentală în meciurile de baraj, revenind atât în semifinala cu Bosnia cât și în finala cu Islanda după ce a fost condusă. Iar la baraj a ajuns cu ghinion după o fază controversată în ultimul meci, terminând pe locul 3 dar la egalitate de puncte cu Italia, în spatele Angliei.

Printre cei covocați se regăsește căpitanul Andriy Yarmolenko (34 de ani), în legătură cu care existau mici semne de întrebare după un sezon presărat cu accidentări la Dynamo Kiev. În rest, lotul este un mix de jucători din campionatul intern și campionate importante ale Europei, unde joacă în mod constant și cu randamente bune: Mylokenko la Everton, Zabarnyi la Bournemouth, Zinchenko la Arsenal, Mudryk la Chelsea, iar Tsygankov și Dovbyk la echipa revelație din La Liga, Girona.

O dezbatere este în legătură cu titularul postului de portar. Trubin a fost principalul goalkeeper al Benficăi în acest sezon și a apărat în șase din cele zece meciuri ale Ucrainei în preliminarii, însă Rebrov l-a folosit pe Lunin în meciurile de baraj după sezonul remarcabil la Real Madrid. Probabil că Lunin va fi titular în primul meci din grupă cu România, însă nu este exclus să existe rotații pe acest post în următoarele jocuri, cu atât mai mult cu cât Ucraina își propune să treacă de prima fază a competiției.

Lotul Ucrainei pentru EURO 2024

Portari: Georgiy Bushchan (Dynamo Kiev), Anatoliy Trubin (Benfica), Andriy Lunin (Real Madrid)

Fundași: Mykola Matviyenko (Șahtior Donețk), Yukhym Konoplya (Șahtior Donețk), Valeriy Bondar (Șahtior Donețk), Oleksandr Tymchyk (Dynamo Kiev), Vitaliy Mykolenko (Everton), Illia Zabarnyi (Bournemouth), Oleksandr Svatok (Dnipro-1), Maksym Talovierov (LASK Linz), Bohdan Mykhailichenko (Polissya Zhytomyr)

Mijlocași: Andriy Yarmolenko (Dynamo Kiev), Mykola Shaparenko (Dynamo Kiev), Volodymyr Brazhko (Dynamo Kiev), Taras Stepanenko (Șahtior Donețk), Oleksandr Zubkov (Șahtior Donețk), Georgiy Sudakov (Șahtior Donețk), Oleksandr Zinchenko (Arsenal), Viktor Tsygankov (Girona), Mykhailo Mudryk (Chelsea), Serhiy Sydorchuk (Westerlo), Ruslan Malinovskyi (Genoa).

Atacanți: Artem Dovbyk (Girona), Roman Yaremchuk (Valencia), Vladyslav Vanat (Dynamo Kiev).

Ucraina face parte din Grupa E la EURO 2024, alături de România, Belgia și Slovacia.

Statisticile jucătorilor Ucrainei în campania EURO 2024.