Argentina – Brazilia 1-0. Argentina câștigă Copa America 2021, primul trofeu major pentru Lionel Messi la echipa națională!

Argentina a câștigat Copa America după 28 de ani, învingând Brazilia în finala de pe Maracana. Este primul trofeu al lui Messi, după 4 finale pierdute la echipa națională.

Lionel Messi, în lacrimi după ce Argentina a câștigat Copa America 2021
11 iulie 2021

După patru finale pierdute în ultimele șase ediții, Argentina a reușit în sfârșit să câștige Copa America în 2021, performanță în urma căreia egalează Uruguay în topul echipelor cu cele mai multe titluri în America de Sud, câte 15. Este primul titlu continental pentru Albicelești după 28 de ani, iar la fluierul de final toți jucătorii argentinieni au alergat spre căpitanul Lionel Messi pentru a sărbători împreună primul titlu major al acestuia la echipa națională de seniori! Messi se retrăsese în 2016 după cea de-a treia finală pierdută la Copa America și după ce pierduse și finala mondială din 2014, însă a revenit asupra deciziei și iată că își îndeplinește la 34 de ani visul de a aduce glorie Argentinei, pentru care nu cucerise decât un titlu olimpic la Beijing în 2008 și un mondial cu echipa U20.

Argentina și Brazilia nu se mai întâlniseră într-o finală continentală din 2007, iar rivalitatea lor istorică a dus la un meci încrâncenat, cu peste 40 de faulturi și nouă cartonașe galbene, cu numeroase îmbrânceli și cu fundașul dreapta argentinian Montiel încheind meciul cu piciorul însângerat după numeroasele lovituri încasate. În scurtele intervale dintre faulturi s-a jucat și fotbal, iar Argentina a reușit un gol superb în minutul 22 la o minge lungă a lui Rodrigo de Paul pe care Angel di Maria a preluat-o acrobatic înainte să o lobeze elegant peste goalkeeperul brazilian Ederson.

Până la gol Brazilia preferase un joc precaut în care cedase inițiativa Argentinei încercând să profite pe contraatac de găurile din defensiva nesigură a lui Scaloni. A devenit însă protagonistă după pauză avându-l în prim-plan pe Richarlison care a avut un gol anulat corect pentru offside și apoi un șut în portarul Emiliano Martinez dintr-o poziție clară de gol, iar spre final portarul argentinian a avut o intervenție decisivă la un șut din unghi al lui Gabigol care putea duce meciul în prelungiri. Messi a ratat ocazia să închidă meciul la capătul unui contraatac care l-a adus față în față cu Ederson, însă în cele din urmă nu a contat fiindcă Argentina a trecut cu bine de ultimele asalturi ale Braziliei și a terminat învingătoare pe Maracaná, locul în care pierduse finala mondială din 2014.