Fernando Santos, noul selecționer al Poloniei pentru campania EURO 2024 și CM 2026: “De azi sunt polonez”

Fernando Santos a fost prezentat ca selecționer al Poloniei pentru un mandat de patru ani ce va cuprinde două cicluri de calificare, pentru Euro 2024 și Campionatul Mondial 2026.

Fernando Santos, noul selecționer al Poloniei
31 ianuarie 2023

Fernando Santos a fost prezentat ca selecționer al Poloniei pentru un mandat de patru ani ce va cuprinde două cicluri de calificare, pentru Euro 2024 și Campionatul Mondial 2026. Portughezul și-a prezentat în linii mari proiectul în cadrul unei ample conferințe de presă. Iata cele mai importante subiecte abordate:

Despre lucrul în și pentru Polonia

În primul rând, aș dori să îi mulțumesc președintelui pentru încrederea acordată mie și colegilor mei. Este o mare onoare pentru noi, pentru că vorbim despre o țară mare, cu o istorie și o cultură extrem de bogată. Fotbalul polonez, de asemenea, are o istorie care a marcat generația mea. Îl urmăresc de ani de zile. Meciurile împotriva Poloniei au fost întotdeauna foarte dificile. Echipa națională are un număr de jucători de o calitate enormă și este una dintre echipele de top din lume. Este o onoare pentru mine să-mi continui cariera într-o țară atât de mare. De acum încolo sunt polonez, sunt unul dintre voi. Și vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că polonezii vor avea bucurii. Va fi nevoie de multă muncă, dar suntem pregătiți pentru asta. Voi locui la Varșovia, vreau să cunosc bine țara, cultura și mentalitatea poporului polonez. Pentru mine contactul cu oamenii este foarte important.

Aș dori să vă mulțumesc pentru forma în care am fost primiți. Ne simțim ca acasă și începem imediat munca. Îmi dau cuvântul că voi lucra ambițios, cu încredere. Nu-mi place cuvântul „eu”. Îmi place „noi”. Fără antrenor nu există jucători, fără jucători nu există antrenor. Contez pe sprijinul tuturor polonezilor și pe suportul mijloacelor mass-media. Vom munci din greu pentru a aduce multă bucurie. Fericirea nu cade din cer, ea trebuie câștigată. Am încredere că ne vom atinge obiectivul, pentru echipa națională și pentru toți polonezii.

“Noi” vs “eu”

Am avut privilegiul de a lucra cu mari jucători. Cel mai important lucru este să fim un “noi”, astfel încât “eu” să rămână în afara echipei. Fiecare face parte din echipă, fiecare are propria personalitate și mentalitate iar antrenorul principal este cel care trebuie să reunească toate elementele și să creeze “noi”. Toată lumea este importantă, inclusiv personalul. Este important să definim diferența dintre a fi antrenor și a fi om. În timpul antrenamentelor sunt la conducere, jucătorii trebuie să respecte asta și așa a fost întotdeauna. Al doilea aspect este personalitatea fiecăruia. Am ideile mele, am început deja munca. Voi fi în Polonia din februarie, restul personalului este deja cazat aici. Va fi important să facem cunoștință cu fiecare jucător, toți suntem diferiți, plănuiesc să construiesc relații. Este o muncă dificilă.

Despre filozofia sa ca selecționer

În munca mea la echipa națională, mă ghidez după două cuvinte: “noi” și “victorie”. Jucătorii vor auzi asta la primul cantonament al echipei naționale. Trebuie să ne obișnuim, naționala Poloniei are condițiile necesare pentru a concura cu oricine din lume. Nu putem crede că numele joacă. Acest lucru duce de multe ori la felul în care arată meciurile. Am tot respect pentru fiecare echipă din lume, dar nu clasamentul este cel care determină rezultatele. Am respect, dar nu frică. Vrem să avem ambiția de a câștiga fiecare meci. Fotbalul este un joc foarte simplu. Cel mai important este să marchezi goluri și să nu pierzi avantajul. Trebuie să începem cu lucrurile de bază: să fim solizi în defensivă, dar pentru a câștiga trebuie și să înscriem goluri. Avem puțin timp, dar avem jucători din cele mai puternice ligi care sunt obișnuiți să concureze la cel mai înalt nivel. Nu vor avea probleme să înțeleagă.

Despre stilul de joc pe care îl urmărește la naționala Poloniei

Am avut ocazia să urmăresc patru meciuri ale naționalei Poloniei la Cupa Mondială 2022 și înfruntat Polonia ta ca antrenor în trecut. Polonia a jucat în moduri diferite. Deocamdată vrem să analizăm aceste meciuri, apoi vom lua decizii. Nu-mi place să vorbesc despre formule de joc și formații. Meciul trebuie să fie dinamic și trebuie să ne adaptăm la această dinamică. Acest lucru este mai important decât numerele și formulele. Vedem decorul doar la începutul meciului, apoi totul se schimbă, structura este dinamică. Și așa vom încerca să jucăm. Scopul este să ne calificăm la UEFA Euro 2024, dar cel mai important este să jucăm fiecare meci la victorie.

Despre entuziasmul lui Robert Lewandowski

Trebuie să existe bucurie, fără ea este imposibil să câștigi. Este greu să câștigi dacă echipa nu este fericită. Grupul trebuie să fie o familie. Îmi doresc ca jucătorii să fie fericiți să reprezinte țara. Pasiunea și dragostea pentru țara proprie sunt cheia. A juca pentru echipa națională este diferit de a performa la un club, unde domnesc regulile profesionalismului. Mai importantă decât problema fizică este mentalitatea, problema mentală. Mai ales la echipa națională. La forma fizică se lucrează la cluburi, nu este timp pentru asta în echipa națională. Trebuie să lucrăm pentru a-i face fericiți pe jucători și a se bucura să reprezinte echipa națională.

Polonia are parte de o grupă facilă în preliminariile EURO 2024, din care mai fac parte Cehia, Albania, Insulele Feroe și Moldova. Fernando Santos va avea însă parte de un botez de foc, urmând să joace primul meci împotriva principalei cotracanditate la câștigarea acestei grupe, Cehia, pe 24 martie, în deplasare.