Un fost poştaş marchează un gol istoric, Messi ajunge la 50 de goluri pentru Argentina

Iker Casillas, Lionel Messi, Tim Cahill şi Conor Washington sunt protagoniştii ultimei săptămâni fotbalistice, în care Germania, Irlanda de Nord şi Uruguay au înregistrat victorii notabile.

Messi sărbătoreşte golul 50 pentru Argentina
30 martie 2016

166 de prezenţe în echipa naţională a atins Iker Casillas în amicalul România – Spania de duminică şi a devenit astfel cel mai selecţionat european din istorie, depăşind performanţa letonului Vitalijs Astafjevs. Doar egiptenii Ahmed Hassan (184) şi Hossam Hassan (178), mexicanul Claudio Suarez (177), sauditul Mohamed Al-Deayea (172) şi ecuadorianul Ivan Hurtado au acum la activ mai multe selecţii decât legendarul goalkeeper al Spaniei. Casillas şi-a onorat performanţa păstrându-şi poarta neatinsă în amicalul cu România şi ajungând astfel la opt meciuri consecutive pentru La Roja în care nu încasează gol, după înfrângerea cu 1-2 în faţa Slovaciei în octombrie 2014 în preliminariile EURO 2016.

77 de ani trecuseră de când Germania a marcat cel puţin trei goluri în poarta Italiei, înainte ca echipa lui Joachim Low să se impună în faţa Squadrei Azzurra cu 4-1 marţi seară în amicalul de la Munchen. A fost prima victorie a nemţilor în faţa Italiei în ultimii 21 de ani şi doar golul de onoare izbutit de Stephan El Shaarawy în finalul întâlnirii a împiedicat înregistrarea celei mai severe diferenţe dintre cele două echipe, precedenta performanţă fiind o victorie cu 5-2 a Italiei în anul 1939! Nemţii bătuseră ultima oară Italia în anul 1995 (scor 2-0) şi de atunci cele două formaţii s-au mai întâlnit de şapte ori, timp în care Gli Azzurri trimiseseră acasă Germania de două ori la Europenele din 1996 şi 2012 şi îi eliminaseră şi din seminala Mondialului din 2006 după prelungiri.

75% (27 de goluri în 36 de apariţii) este procentajul atins de Tim Cahill în meciurile de calificare sau la turneele finale ale Campionatului Mondial după dubla reuşită în victoria Australiei cu scorul de 5-1 în faţa Iordaniei în preliminariile zonei Asiatice pentru 2018. Prin comparaţie, jucătorul de 36 de ani a reuşit doar 20 de goluri în 53 de meciuri pentru Australia în alte competiţii oficiale sau meciuri amicale. Învinsă net, Iordania are măcar consolarea de a reuşit primul gol încasat de Australia pe teren propriu în mai bine de 580 de minute disputate în actualele preliminarii pentru Campionatul Mondial.

50 de goluri pentru naţionala Argentinei în 107 selecţii este cifra atinsă de Lionel Messi în victoria cu 2-0 împotriva Ecuadorului din preliminariile Campionatul Mondial de Fotbal 2018. Interesant este că golul din penalty al lui Messi a fost reuşit pe acelaşi stadion (Estadio Mario Alberto Kempes din Cordoba) unde atinsese această peformanţă singurul argentian cu această performanţă, Gabriel Batistuta, la selecţia cu numărul 69 pentru albiceleşti. Messi este doar la un gol distanţă de reuşita cu numărul 500 a carierei, iar Argentina a ajuns la 15 goluri consecutive în poarta Ecuadorului de când această echipă nu i-a mai înscris. Meciul de la Cordoba a fost la discreţia Argentinei, care a înregistrat cel mai bun procentaj al posesiei balonului (80%) şi cea mai bună rată a paselor reuşite (90%) dintre toate meciurile disputate până acum în actualele preliminarii din America de Sud.

10 meciuri consecutive fără înfrângere este o noua bornă din istoria naţionalei Irlandei de Nord, atinsă în victoria cu 1-0 în amicalul cu Slovenia. Conor Washington, un tânăr de 23 de ani care până de curând a lucrat ca poştaş în timp ce juca fotbal la nivel de amatori a fost eroul meciului, marcând singurul gol în poarta apărată de Jan Oblak, unul dintre cei mai scumpi portari din istorie. În urma acestui rezultat, actuala generaţie a fotbalului nord-irlandez a depăşit seria de 9 jocuri consecutive fără înfrângere a legendarilor Pat Jennings, Sammy McIlroy sau Norman Whiteside, culminată de Spania la Campionatul Mondial din 1986.

Alte borne statistice ale ultimei săptămâni:

100 de selecţii pentru naţionala Japoniei a bifat Shinji Okazaki în meciul cu Siria, devenind doar al cincilea jucător din Ţara Soarelului Răsare care atinge centenarul.

79 de selecţii internaţionale are la activ Fernando Muslera pentru Uruguay după meciul cu Peru, cifră cu care devine cel mai selecţionat portar al ţării sale, onoare de care se bucurase Rodolfo Rodriguez.

13 victorii consecutive pe teren propriu în preliminariile pentru Campionatul Mondial a atins Uruguay după victoria cu 1-0 în faţa naţionalei Peru.